Józsefváros képviselőtestülete határozatban kezdeményezte az Országgyűlésnél a jogszabálymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy a helyi képviselő-testület szeszesital árusítását szabályozó rendelete terjedjen ki a nemzeti dohányboltokra is.

Elutasították a tervet

Pikó András, a kerület polgármesterének indítványát a kormány elutasította. A polgármester azért kezdeményezte a módosítást, mert szerinte gondot okoz az, hogy a 0-24-ben nyitvatartó nemzeti trafikok vásárlóinak jelentős része a közterületeken fogyasztja el a vásárolt italt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok a baj a dohányboltok körül

„Vannak olyan nemzeti dohányboltok, ahol nem csak ez a probléma – prostitúciótól kezdve a drogterjesztésig rengeteg panaszt kapok. A józsefvárosi panaszosok ezeket a tevékenységeket konkrétan azoknak a dohányboltoknak a működéséhez kapcsolják, amelyek előtt mindezeket a tevékenységeket nap, mint nap tapasztalják” – teszi hozzá.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Sokan isznak az utcán

„Ellenben ráirányították a figyelmet a közterületi alkoholfogyasztás tilalmának szabályozási lehetőségére. Józsefváros hatályos közösségi rendelete azonban évek óta tartalmazza ezt a tényállást, a közterület-felügyeletünk munkatársai eljárnak ezen esetekben, helyszíni bírság vagy rendőrség irányába szabálysértési feljelentés formájában.”

Ez lett volna a megoldás

„Ennél azonban sokkal hatásosabb megoldásra van szükség, ezt jelentette volna a nyitvatartási szabályok és az ellenőrzési jogok dohányboltokra történő kiterjesztése”– írja Pikó András. A kerületi polgármester emlékeztet, 2019 februárjában Kocsis Máté akkor egyéni parlamenti képviselőként is ugyanezt javasolta, majd az önkormányzati választás után visszavonta a törvénymódosító javaslatát.

Nem tudnak mit tenni az önkormányzatok

„Felháborító, hogy a józsefvárosiak közbiztonságánál előrébb való a trafikos csókosok profitja és a kormány megint magára hagyja egy általa generált probléma kezelésében az önkormányzatokat”– zárja posztját Pikó András.

Családi vita a dohányboltnál

Ahogy írtunk róla, a Pest Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy anya és fia ellen, akik egy eldurvult családi vita során úgy bántalmazták egyik családtagjukat, hogy az életveszélyes állapotba került. A balhé anyagi természetű nézeteltérés miatt robbant ki, végül ütötték-vágták egymást a família tagjai.

Közéjük álltak az anyagiak

A család korábban jóban volt lányuk élettársával, aki az ügy sértettje. Egy anyagi természetű vita miatt azonban a kapcsolat 2021 nyarára megromlott közöttük és azután az anya és férje fenyegetni kezdte saját lányukat és a sértettet azzal, hogy bántalmazni fogják őket.

Találkozó a nagykátai járásban

 Egy vitás kérdés rendezése érdekében 2021. szeptember 7-ére a szülők találkozót beszéltek meg egy, a Nagykátai járásban található település dohányboltja elé a lányukkal, aki oda nem egyedül ment. Vele egy autóban érkezett a sértett, valamint két kiskorú gyermekük és két ismerősük is.

Szerszámnyél a kézben  

Miután a szülők is megérkeztek a helyszínre, az apa rögtön egy baseballütő jellegűre kialakított szerszámnyéllel a kezében szállt ki az autójukból és a sértett felé indult. Erre a sértettnek a vele lévő ismerőse – önvédelmi célból – átadta gáz-riasztó fegyverét.

Kétszer lőtt

Az apa ekkor már a sértett közvetlen közelébe ért és még mielőtt az használhatta volna a fegyvert bántalmazni kezdte a szerszámnyéllel. Ennek ellenére a megtámadott férfi kétszer el tudta sütni a pisztolyt, de az a támadás megtöréséhez nem volt elég. Időközben ugyanis az anya egy pajszert vett magához az autójukból és azzal a sértetthez rohanva őt hátulról fejen ütötte. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció