Érkeznek az univerzális vármegyebérletek, de akár országosat is válthatunk, ami szinte bárhová jó lesz. Fontos tudni, hogy a BKK-járatain nem lesz érvényes, azonban az agglomerációs járatokon igen.

Alapjaiban változtathatja meg a tömegközlekedést

Május elsejétől minden eddiginél kedvezőbb bérletrendszer használatával egyy teljes vármegyét, sőt akár az egész országot be lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV járatainak igénybe vételével – olvasható a MÁV-Volán csoport szombat esti közleményében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Harminc éves távlatban is jelentős a fejlesztés

Mint írják, a kormány, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával létrejövő új vármegye- és országbérlet-konstrukció révén az elmúlt három évtized legjelentősebb díjszabási fejlesztését hajtják végre a hazai helyközi közösségi szolgáltatók.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ennyibe fog kerülni

Ennek köszönhetően javulnak a vidéki mobilitási lehetőségek és az életminőség, ezáltal népszerűbbé válik a környezetbarát kötöttpályás és az autóbuszos közlekedés. A teljesárú vármegyebérletet 9450 forintért lehet majd megvásárolni várhatóan április utolsó hetétől, az országbérlet ennek duplájába fog kerülni. A tanulók ezt 90 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe.

Jobb lesz tőle a tömegközlekedés

A szolgáltatási színvonal emelése és a menetrendek összehangolása mellett az új tarifatermékek bevezetésével mind a közúti, mind pedig a kötöttpályás helyközi közösségi közlekedés versenyképessebbé, vonzóbbá vállhat, ugyanis a vasút és busz egységes igénybevételének lehetősége jobb minőségű kiszolgálást, több járatot, kevesebb várakozást hoz.

Más pozitív hatások is várhatóak

A cég várakozásai szerint az új lehetőség a környyezetbarát tömegközlekedés felé terelheti az autósokat, ráadásul a bérlet rugalmassága a szabadidős felhasználásnak is kedvez. Éppen ezért úgy számolnak, hogy a belföldi turizmust és a vendéglátást is fellendíti.

Itt lehet megvásárolni

Tájékoztatásuk szerint az új típusú díjtermék a legtöbb közlekedési cég jegyvásárlási platformján elérhetővé válik. Online is megvásárolhatóak lesznek, ráadásul elég megvenni havonta, nem kell másik jegyet vagy bérletet venni a helyközi utazáshoz. A bérleteket a MÁV-START pénztáraiban, automatáinál és a MÁV appon, a Volánbusz pénztárainál, a buszok fedélzetén, illetve a GYSEV pénztárainál lehet majd megvásárolni.

Pest vármegyében is új távlatok nyílhatnak meg

A tervezhetőség jegyében várhatóan április utolsó hetében már elővételben megvásárolható lesz mind a vármegye-, mind az országbérlet. Pest vármegyében is új szintet hozhat a közösségi közlekedés életében a változás, hiszen a MÁV, a VOLÁN és a HÉV járatain egyaránt használható lesz majd az új bérlet.

Mint 15 liter benzin

A teljesárú bérlet 9450 forintba kerül majd, ezáltal olcsóbb lesz, mint a havi Budapest-bérlet, vagy mint 15 liter – átlagosan 250-300 kilométer megtételére elegendő – üzemanyag (február közepi áron számolva). A tanulóbérlet 90 százalékos kedvezménnyel váltható, 945 forintba, azaz nagyjából egy kétgombócos fagyi árába fog kerülni.

Nekik éri meg az országbérlet

Akik azonban rendszeresen átlépik a vármegyehatárokat, ők országbérletet vásárolhatnak. Ez minden olyan járatra érvényes lesz, amelyet a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV üzemeltet helyközi forgalomban. A 30 napos országbérlet 18 900 forintba fog kerülni – ez két és fél ezer forinttal olcsóbb, mint a jelenlegi 30 kilométeres bérlet.

Kivéve BKK-járatok

A Pest vármegyei bérlet illetve az országbérlet a BKK járatain sem érvényes, de Budapesten belül a helyközi szolgáltatók járatain lehet velük utazni. A vármegyebérlet, illetve az országbérlet országosan napi több tízezer buszon és kötöttpályás járaton teszi lehetővé az utazást minden egyéb jegy vagy bérlet váltása nélkül. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)