Október 21-től a MÁV vasúti bérletei hozzárendelhetők az új típusú 2016. január 1-től kibocsátott, személyazonosító igazolványhoz, az eSzemélyihez. Ez azt jelenti, hogy nem papíralapú bérletet fogunk kapni.

A MÁV utasai a bérletüket mostantól az új típusú személyazonosító igazolványukon elektronikus adatként tárolhatják. Az eSzemélyihez hozzárendelt bérlet előnye, hogy az utasnak nem kell papíralapú bérletet őriznie és magával vinnie.

Az elektronikusan rögzített bérlet ára és felhasználási feltétele megegyezik a pénztárban váltott papíralapú bérlet árával és az azzal igénybe vehető szolgáltatással.

A vasúttársaság belföldi pénztáraiban megvásárolható, a szolgáltatási területére érvényes 30 napos dolgozó és tanuló, a havi és félhavi, továbbá a regionális bérletek rögzíthetők az eSzemélyin. Az elektronikusan rögzített bérlet ára és felhasználási feltétele megegyezik a pénztárban váltott papíralapú bérlet árával és az azzal igénybe vehető szolgáltatással.

Az eSzemélyis bérlet a vasúti pénztárakban, az érvénytartam kezdete előtt téríthető vissza. Egyéb esetben a visszatérítési igényt a MÁV-START ügyfélszolgálatához kell benyújtani. Az eSzemélyi egyébként alkalmas a TB szám és az adószám  jel tárolására is.

A vonatokon a jegyvizsgálók, a nyomtatott menetjegyekhez hasonlóan, a modern jegyértékesítési rendszerrel együtt bevezetett fedélzeti eszközökkel tudják ellenőrizni a bérletet.

Ez a szolgáltatás eddig a Budapest-Pusztaszabolcs és a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalakon volt elérhető. Mostantól már több mint ötmillió állampolgár számára jelenthet kényelmes, papírmentes megoldást a mindennapi vasúti utazások során.

Kiemelt kép: illusztráció