Ha nincs tornaterem, akkor sporttörténetet oktathatnak a diákoknak. A kormány szeptembertől szigorítja a napi testnevelés alóli felmentést, azokban az intézményekben, ahol nincs lehetőség a mozgásra, ott elméleti órákat tartanak majd. 

Elméleti tesi

Azokban az iskolákban, ahol a tornatermek, azok szűkössége vagy hiánya miatt nem lehet szakszerűen megtartani a heti öt testnevelésórát, legyenek elméleti tanórák, például tanítsanak a diákoknak sporttörténetet – a Népszava értesülései szerint ezt javasolta a Belügyminisztérium az érintett intézményeknek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket. 

Szigorították a felmentést 

A kormány nemrég szigorított a testnevelésórák alóli felmentés szabályain. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes márciusban azonban benyújtott egy olyan törvénymódosítást, amely tovább szigorított a szabályozáson, amelynek alapján szeptember 1-jétől már nem lesz lehetőség a testnevelésórák sportköri foglalkozásokkal való kiváltásra, ami azt jelenti, hogy az eddiginél több diáknak kell majd részt vennie azokon heti öt alkalommal.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Sok iskolában nincs tornaterem

Ennek kivitelezését viszont nehezíti, hogy számos olyan intézmény van az országban, ahol nincs tornaterem vagy tornaszoba. A köznevelésért is felelős Belügyminisztérium pedig felmérve a helyzetet arra jutott, hogy az infrastruktúra hiányát elméleti testnevelésórák megtartásával pótolnák.

10 éve vezették be

Több mint tíz éve vezették be a magyar iskolákban a mindennapos testnevelés rendszerét, ez alól csak elvétve kaphatnak felmentést a tanulók, például azok, akik versenyszerűen sportolnak vagy valamilyen igazolással egy klubnál sportolnak. Ők eddig heti két testnevelésórát hagyhattak ki erre hivatkozva.

Elméleti rész 

A Belügyminisztérium a Telexnek azt írta, a középiskolai testnevelés tantárgy kerettanterve tartalmaz elméleti ismereti részt, ami kiemelten azokat a tanulókat érinti, akik testnevelés tantárgyból kívánnak érettségi vizsgát tenni.

Máshol szervezik meg a testórát 

A tankerületi központok önálló költségvetési szervek, feladatellátásuk érdekében költségvetésükből önállóan gazdálkodnak, saját tornaterem hiányában másik köznevelési intézményben, vagy települési önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítményben, költségvetésük terhére szervezik meg a testnevelésórákat. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program első és második ütemében 44 tornatermet adtak át, a harmadikban további 45-öt készítenek elő – írja az oktatásért is felelős Belügyminisztérium. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket. 

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt