Többfelé nőtt a légszennyezettség, az országban két település levegőjét már veszélyesnek minősítették, a csepeli Tökölön pedig hivatalosan is egészségtelen a levegő minnősége a magas szállópor-tartalom miatt – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön.

Öt településen – Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza és az agglomerációs Tökölön – egészségtelen volt a levegőminőség a levegőhigiénés index alapján. Tizenhat helyen pedig kifogásolt volt a levegőminőség, azaz a kis méretű aeroszolrészecskék koncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket.

Sajószentpéteren és Putnokon veszélyes a levegő, ilyen esetben már az egészséges emberek is tüneteket tapasztalhatnak – hívták fel a figyelmet, példaként a köhögést, a légúti irritációt, a könnyezést említve.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ nem javasolja az érintett településeken élőknek, hogy hosszabban a szabadban tartózkodjanak. Azt ajánlja, hogy az idő jelentős részét töltsék beltéri környezetben, de a rendszeres, rövid ideig tartó szellőztetésről se feledkezzenek meg.

A légszennyezés nemcsak a légzőrendszert terheli meg, hanem a szív- és érrendszerre, a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros hatású rövid és hosszú távon egyaránt – hívták fel a figyelmet.

A meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban nem várható a levegőminőség jelentős javulása – írták.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció