Élelmiszert is lehet venni februártól SZÉP-kártyával – jelentette be Orbán Viktor. Most megjelentek a részletes szabályok, ebből kiderült: sietni kell, mert csak május végéig lehet ezzel a kedvezménnyel élni. Ha nem egyben kapod meg az éves SZÉP-kártyáidat, buktad az akciót.

Élelmiszert is lehet vele venni

Orbán Viktor december 23-án jelentette be, hogy februártól SZÉP-kártyával is lehet fizetni az élelmiszerekért a boltokban. Ezzel a SZÉP-kártya jóformán olyan lesz, mintha készpénzt adnának a cégek a dolgozóknak.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megugrik a népszerűsége

A miniszterelnök szűkszavú bejelentésében nem sokat árult el az új szabályokról, de már ennyiből is sejthető, hogy meg fog ugrani SZÉP-kártya népszerűsége a cégek és a dolgozók körében is.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Fizetésnek is felér

Ha ugyanis a legalapvetőbb szükségleteinket, az élelmiszervásárlásainkat is fedezhetjük SZÉP-kártyáról, akkor az így kapott juttatás már szinte olyan lesz, mintha 2022-ben nettó bérként kapnánk – írja a Bank360.hu oldal.

Érdemes lesz adni a dolgozóknak

Ez azt eredményezheti, hogy a munkaadóknak érdemes lesz SZÉP-kártyába adni juttatást a dolgozóknak, hiszen ennek kedvezőbb a közterhe, mintha bért adnának. A munkavállalóknak pedig érdemesebb lesz ebben kérni például a cafatéria csomagjukat, hiszen ha élelmiszerre is költhetik a SZÉP-kártyát, akkor az már szinte olyan, mintha bármire költhetnék.

Vendéglátás alszámla

A friss rendelet kimondja: a vendéglátás alszámlára érkező munkáltatói utalásokat lehet ebben a négy hónapban élelmiszerre költeni. A szabályok szerin jóformán minden élelmiszerre elkölthető a SZÉP-kártya, csak alkoholtartalmú italt és dohányterméket nem lehet belőle vásárolni.

Korlátok

A SZÉP-kártya élelmiszerre fordításának korlátja lehet az, hogy hol fogadják el a SZÉP-kártyás fizetést. Azoknak a kereskedőknek, akik eddig nem szerződtek le SZÉP-kártyára, kérdéses, hogy erre a négy hónapra érdemes-e.

Előnyben az üzletláncok

Valószínűleg előnyben lesznek a nagyobb láncok, amelyek már kötöttek ilyen elfogadói szerződést, mert árulnak olyan terméket, amelyre ételként eddig is igénybe vehető volt a vendéglátás alszámlás kártya. Mindenesetre elég sok üzletláncnál lehet fizetni SZÉP-kártyával, így nem kell majd nagyon keresgélni, hogy olyan üzletet találjunk, ahol majd levásárolhatjuk élelmiszerre a SZÉP-kártya összegünket február és május vége között.

150 ezer forint

Az új rendelet azt is meghatározza, mennyi az annyi. A munkáltatóktól a SZÉP-kártya vendéglátás alszámlájára érkező juttatás maximum évi 150 ezer forint lehet. A cégektől cafetériaként adott évi keretet tehát akár ebben a négy hónapban is fel lehet használni, de ahhoz azt meg is kell kapni ennyi idő alatt.

Erre kell nagyon figyelni

Ha a havi utalás úgy van beállítva, hogy a kedvezményes összeget egy év alatt kapja meg a dolgozó, akkor május végéig nem érkezik akkora összeg a kártyára, amiből a 150 ezres keretet ki lehetne használni élelmiszervásárlásra. Erre év elején a cégeknek és a dolgozóknak is érdemes lesz figyelni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció