Perre megy a főváros, mert kötelező féláron adnia a vizet hotelnek, erőműnek, akkumulátorgyárnak. Ezen Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes nagyon kiakadt, és Fővárosi Vízművekben most előkészítik a pertárgyalást.

Tíz éve nem emelhettek árat

Budapesten az átlagos vízfogyasztás háztartásonként havi 10 köbméter, a havi számlák 3000 forint alatt vannak, ám a Fővárosi Vízművek kiadásai csaknem duplájára rúgnak a bevételeknek, mert árat tíz éve nem emelhettek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ellentmond a törvényeknek

A Népszavának a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta, a hatályos törvénynek már ez is ellentmond, de a jogszabály-változtatás is hátrányos lehet Budapestnek. – írta a 24.hu

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Az állam határozza meg, hol és mennyi vezetéket újíthatnak fel

A kiszivárgott hírek szerint a jövőben ugyanis a vízügyi államtitkárság határozná meg, melyik településen, mennyi vezetéket újíthatnak fel, hol indulhat korszerűsítés, fejlesztés. Erről Tüttő Kata közérdekű adatigénylést nyújtott be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH), ám elutasították kérését, mondván az információ „nem nyilvános döntés előkészítő adat”.

Féláron kapnak ivóvizet

A főpolgármester-helyettes szerint ez az érvelés ugyanúgy nonszensz, mint az, hogy sok más mellett a Karmelita kolostornak, Tiborcz szállodáinak, állami intézményeknek és cégeknek, erőműveknek, de még a kormány által országba hívott vízfaló akkumulátorgyáraknak is kedvezményesen, féláron kell ivóvizet adni. Ez akár tiltott támogatásnak is minősülhet – tette hozzá.

Előkészítik a pert

Most előkészítik a pert, amit azért indít a Fővárosi Vízművek, mert kénytelen féláron adni a vizet. Tüttő Kata azt mondta, a Fővárosi Vízművek idei vesztesége 10 milliárd forint körül lesz, ám a fővárosi önkormányzat kasszája üres az egyéb kormányzati elvonások miatt.

A gazdasági társaságok valós árat fizessenek

Szerinte a vízdíj emelése biztosra vehető, ám most a lakossági tarifához nem is kellene feltétlenül hozzányúlni, ha a gazdasági társaságok a valós költséget tükröző árat fizetnék.

Egységes vízdíjrendszer készül

Az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára, Németh Zsolt a MaVíz elnökségének meghívására ismertette a kormány terveit az ágazat fejlesztésével kapcsolatban. Mint kiderült, új, egységes vízdíjrendszer kialakításán dolgoznak a minisztériumban, amiről már ősszel dönthetnek a parlamentben. – írta pár napja a Budapestkörnyéke.hu.

Egyetlen megoldás

Az új fizetési rendszerből befolyó pénzekből újítanák fel az elöregedett ivóvízhálózatot – írja az Énpénzem.hu. A portál szerint az biztosnak látszik, hogy a jelenleg településenként eltérő vízdíjakat egységesítik. A víziközmű-ügyekkel foglalkozó Szabó Iván ügyvéd úgy véli, önmagában az, hogy a víziközmű-szolgáltatás kérdése önálló államtitkári szintre emelkedett egyértelmű üzenet az önkormányzatoknak, hogy az állami szolgáltatás jelenti az egyetlen megoldást.

Havi 5 köbméter vizet adnak olcsóbban

A lakossági fogyasztók havi 5 köbméteres fogyasztásig fizetnének rezsicsökkentett árat, az efölötti részt a gáz és áramdíjakhoz hasonlóan piaci alapúvá válna – derült ki a Szabó István által megszellőztetett információkból. A MaVíz szerint a 2021-es adatok alapján egy háztartásra átlagosan havi 7,33 köbméter vízfogyasztás jut. Ha ezt nézzük, akkor az átlagfogyasztás közel harmada is kikerülne a rezsicsökkentett körből.

A cégek csak piaci áron kapnák vizet

Jó eséllyel azóta nőhetett a vízfogyasztás, és így az átlag is, vagyis a lakossági átlagfogyasztók közül is nagyobb arányban lehetnek azok, akiknek többet kellhet fizetniük. Szintén az ügyvédre hivatkozva írták, hogy a nem lakossági fogyasztóknak teljes egészében piaci alapú díjat vezetnének be.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: ATV.hu