Nagyon kiakadtak a háziorvok, miután Müller Cecília arra utasította a háziorvosokat, hogy önként, rendelési időn túl, legalább egy hétvégén oltómunkát végezzenek. Aki ennek nem tesz eleget, azt ötmillió forintra is büntethetik. A háziorvosok szerint a döntés előtt velük senki sem egyeztetett és amúgy is már nagyon túl vannak terhelve.

Ötmilliós lehet a bírság

Akár ötmillió forintos bírságot is kaphat az a háziorvos, aki nem vállalja önként a Müller Cecília országos tiszti főorvos által a rendelési időn túl előírt, legalább egy hétvégét érintő oltómunkát a januári oltási akciónapokon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiborultak a háziorvosok

Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos, kollegiális szakmai vezetője az Infostartnak arról beszélt, már így is eléggé le vannak terhelve a háziorvosok, akik eddig is jelentős szerepet vállaltak az oltási programok végrehajtásában, mind tavasszal, mind ősszel.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Hétvégén kellene oltaniuk

A szakmai vezető szerint a harmadik oltások több mint 47 százalékát a háziorvosok adták be. Éppen ezért, az újabb oltási akciónapok ismételten több terhet fognak róni a praxisokra, mivel az elképzelések szerint pénteken délutánonként és szombaton kellene a pluszmunkát elvégezni.

Sok helyen csak helyettesítés van

Sok praxisban már így is csak helyettesítéssel lehet a folyamatos betegellátást megoldani, ezért sem lenne szabad az oltási akciónapokkal kapcsolatban generális szabályokat hozni.

Az önkormányzatoktól várják a segítséget

„Reményeink szerint ehhez az önkormányzatoktól megkapjuk a megfelelő segítséget és támogatást. A megyei védelmi bizottságok pedig előzetesen egyeztetni fogják, hogy mely településeken, milyen feltételek mentén lehet majd oltani” – mondta Békássy.

Nem biztos, hogy sikeres lesz az akció

A szakember azt is hozzátette, egyelőre előzetesen nem lehet felmérni, hogy januárban mennyire lesz sikeres az akció, mert a legtöbb praxisban már jelentős mértékű az átoltottság.

Elhatárolódnak a bírságtól

Békássy Szabolcs azt mondta hogy a háziorvosok messzemenőkig elhatárolódnak a bírságok kiszabásának belengetésétől. Müller Cecília rendelete azt is tartalmazza, hogyha valaki nem végzi el a pluszmunkát, az 30 ezertől 5 millióig terjedő bírsággal sújtható.

Bírsággal nem lehet ösztönözni

„Nem gondolom, hogy a háziorvosi praxisok oltási tevékenységét bírságok kiszabásával kellene esetlegesen ösztönözni. A háziorvosi praxisokban eddig is jelentős oltási tevékenység folyt” – mondta a háziorvosok országos vezetője.

Kötelező elérhetőség

A BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt róla, hogy Kásler Miklós arra kötelezi a háziorvosokat, hogy biztosítsák betegeik számára online vagy telefonos elérhetőségüket. A beérkező, de nem fogadott hívásokra mihamarabb reagáljanak akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel.

Kötelező a gyorsteszt elvégzése

A Népszava azt írja, hogy Kásler Miklós utasítása egyben elrendeli, hogy a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Lehetőség szerint a rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol.”

Így kell eljárniuk a vírusfertőzöttekkel

A miniszter kötelezettségként írta elő azt is, hogy a háziorvosok a vírusfertőzés súlyosságától függően írjanak fel gyógyszert, valamint intézkedjenek a súlyosabb esetek kórházi beutalásáról. Az otthonukban kezelt betegek állapotát pedig kísérjék figyelemmel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Müller Cecíliának beadják a koronavírus elleni oltást – Forrás: MTI