Kiakadtak a budakalásziak, a pomáziak és a szentendreiek is amiatt, hogy pályakarbantartás miatt szeptember második felében több ütemben változik a H5-ös HÉV közlekedési rendje. A módosított menetrend szerint, hétköznapokon reggel és délután Békásmegyer és Szentendre között a megszokottnál ritkábban járnak a szerelvények, szeptember 24-éig pedig egyes, eredetileg Szentendréig közlekedő vonatok csak Békásmegyerig közlekednek. Az arra élők nem értik, miért nem lehetett a nyári szünetben megejteni ezt a munkát, így most marad a bosszúság és a nyomorgás a vonatokon.

Több ütemben változik a menetrend

Pályakarbantartás miatt szeptember második felében több ütemben változik a H5-ös HÉV közlekedési rendje. Szeptember 22-ig, péntekig Budakalásznál mindkét irányban a Szentendre irányú peronnál áll meg a HÉV, amely a módosított menetrend szerint, hétköznapokon reggel és délután Békásmegyer és Szentendre között a megszokottnál ritkábban jár. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak Békásmegyerig járnak

Szeptember 24-éig egyes, eredetileg Szentendréig közlekedő vonatok csak Békásmegyerig járnak. Alternatív eljutásként ebben az időszakban a Volánbusz Szentendre, illetve Pomáz térségében közlekedő járatait javasolja a MÁV-HÉV.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Figyeljünk a peronoknál

A szerelvények Budakalásznál szeptember 22-éig a Szentendre irányú peronnál; szeptember 23-án és 24-én a Batthyány tér irányú peronnál állnak meg mindkét irányban. Szeptember 18-ától 22-éig Békásmegyerről a Batthyány tér felé mindkét vágányról indulhatnak a vonatok.

Rövidített útvonalon

Szeptember 23-án, 24-én, 30-án és október 1-jén a HÉV rövidített útvonalon, csak Békásmegyer és Szentendre között jár. A kimaradó szakaszon – a Batthyány tér és Békásmegyer között – a H5-ös pótlóbusszal lehet utazni. A csatlakozások biztosítása érdekében a 137-es és a 237-es buszok napközben és késő este néhány perccel később indulnak a Szentlélek térről.

Kusza módosítás

A kusza menetrendmódosítás főleg a Szentendre irányú forgalmat érinti. Aki nem akarja az ideiglenes menetrendet böngészni, az használja a BudapestGo applikációt, amiben a budapesti és a külső szakaszokra is talál percre kész menetrendi információkat, jegyeket, illetve bérleteket vásárolhat.

Miért nem csinálták a szünetben?

„A MÁV-HÉV elmehet a búsba… „Logikus”, hogy reggel és délután jár ritkábban Békástól Szentendréig, amikor amúgy is tömve van… és természetesen ezt nem lehetett a nyári/őszi szünetben… Ja, hát lehet menni Volánbusszal (írják a cikkben). Na most 1. itt nem is jár… 2. nem hiszem, hogy töküresen megy, úgyhogy Békástól kifele most szívás lesz ez a következő hét. Köszönjük máv-hév (direkt kicsivel)” – írta egy dühös hozzászóló a hírre reagálva.

Ne álljon meg a HÉV Békáson

„Még többen fognak kocsiba ülni! Nem lehetne, hogy ebben az esetben a szentendrei HÉV nem állna meg Békáson, hogy elférjünk? Anno volt egy ilyen terv is. Pomázra Pestről nem lehet Volánbusszal eljutni” – tette hozzá egy másik utas.

„Köszönjük”

„Köszönjük! Tanítási időszakban, csúcsidőben ritkábban jár Békásmegyer-Szentendre közt. Enélkül is nagyon sokan vannak/vagyunk rajta. Na meg tök más időpontokban. Ajánlják helyette a Volánbuszt. Igaz, hogy Pomáz, Szentendre város lakóinak. Budakalászon nincs Volánbusz. Más se. Aki akar, az fizethet pluszban a Volánbusz jegyért (gondolom, azon sincsenek kevesen), de csak akkor, ha nem kalászi, mert akkor bizony nem. No de sebaj, Békás-Batthyány tér közt jár még néhány kieső szentendrei is, ahogy írták. Lehet térdet/bokát szét…izélni, lehet átszállni meg várni a szentendreit. Délután. Mert reggel befele, hát hm…” – fogalmazott egy kommentelő.

Autómentes napok?

A történet érdekessége, hogy ez a hét sok helyen hazánkban is az Európai Mobilitási Hét, és ennek keretében számos helyen tartanak autómentes napokat. A kezdeményezéshez Budakalász is csatlakozott. A szeptember 22-ig tartó rendezvénysorozat célja a társadalom környezettudatosságának erősítése. A MÁV-HÉV „nagyszerűen időzített” munkálatai miatt viszont sokan a legnagyobb jóindulat ellenére is az autót választják reggelente. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a H5-ös HÉV. Fotó: archív