Megdöbbentő felvételt posztolt Karsai Dániel egyik családtagja az alkotmányjogászról. A halálos betegséggel küzdő fiatal férfi állapota annyira megromlott, hogy gyomorszondán keresztül táplálják. A Karsai Dánielről készült legfrissebb videót cikkünk végén tudod megnézni.

Romlik Karsai Dániel állapota

Ahogyan azt korábban megjósolta, rohamosan romlik Karsai Dániel állapota. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő jogászt pár hete Karácsony Gergely is kitüntette, de már akkor sem tudta személyesen átvenni a díjat. Most pedig egy szívszorító felvételt tett közzé az egyik családtagja. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Gyomorszonda segítségével táplálják

Ezúttal egy TikTok-videót osztott meg, amelyből kiderül, hogy már nem képes egyedül enni, és minden bizonnyal a nyelés is nehezére esik, így gyomorszonda segítségével kell táplálkoznia.  A videón azt is látni, hogy már beszélni is alig tud, a szavait alig lehet megérteni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kórházi kezelést kapott

Karsai Dániel az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegséggel él, ami azt jelenti, hogy a teste fokozatosan leépül a központi idegrendszer mozgató idegsejtjeinek elhalása miatt. Testvére két hete azt mondta, hogy Dániel kórházban van, orvosai sem tudják, hogy mikor térhet haza. Akkor légzéssegítő kezelést kapott, miután kigyógyították a tüdőgyulladásból.

Megjósolhatatlan a jövője

Karsai Dániel orvosai szerint megjósolhatatlan, hogy mennyi ideje lehet hátra a halálos betegséggel küzdő alkotmányjogásznak. „Látjuk, érzékeljük, hogy Dani állapota folyamatosan romlik, de hogy ez milyen hosszú kifutású lesz, hogy ez a betegség stagnál, leáll egy kicsit, és hagy-e egy szusszanásnyi időt, nem lehet tudni” – mondta az RTL Reggeliben Karsai Péter.

Nehéz minden perc

„Már nagyon nehéz minden perc. Lehet tompítani gyógyszerekkel, de a legnagyobb fájdalom az, hogy már abban is segítség kell neki, hogy balról jobbra forduljon – erre nincs gyógyszer” – mondta Karsai Péter.

Pert indított

Karsai Dániel pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy így érje el, legalizálják az aktív eutanáziát Magyarországon. Ügye körül óriási társadalmi párbeszéd alakult ki, az öccse, Karsai Péter népszavazási kezdeményezést is indított, ami elbukott az első körben a Nemzeti Választási Irodánál.

Nem támogatja a kormány

Karsai Dániel bírósági meghallgatása november végén volt. A magyar Igazságügyi Minisztérium közölte, nem változtatnak az eutanáziát érintő szabályokon. Sem a Fidesz, sem a KDNP nem támogatja Karsai Dániel kezdeményezését. 

Bíznak az ítéletben

Karsai Dániel március 31-én hagyta abba ügyvédi tevékenységét. Ügyvédi irodája azonban továbbra is működik. Abban bíznak, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága az ügyvéd egészségügyi állapota miatt, gyorsítva tárgyalja az ügyét, és májusig ítéletet hoz az aktív eutanázia magyarországi engedélyezésének lehetőségéről.  

ALS betegség

Az ALS betegség a központi idegrendszert érintő, az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadásával járó, gyógyíthatatlan betegség, amely teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal élik végig a betegek, amire jó példa, hogy ALS-ben szenvedett Stephen Hawking világhírű fizikus is.

Nincs esély a túlélésre

A túlélése néhány évre tehető, az életminőség romlását lehet lassítani a megfelelő terápiával. Az ALS az elmúlt időszakban Karsai Dániel alkotmányjogásznak köszönhetően kapott nagyobb nyilvánosságot, aki a strasbourgi Emberi Jogok Bizottságához fordult, hogy „értelmetlen szenvedés helyett méltósággal fejezhesse be életét”.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Karsai Dánielt gyomorszondán keresztül táplálják

@karsai.dniel

Lakoma

♬ eredeti hang – Karsai Dániel

Kiemelt kép: Karsai Dániel – Forrás: RTL