Több mint 4 ezer új fertőzöttet azonosította, és 7499 beteget ápolnak kórházban. Kedden Kásler Miklós azt mondta, két hét múlva akár 30 ezer koronavírussal fertőzött beteget is kezelhetnek kórházban.

4 ezer felett a fertőzöttek száma

4 290 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 156 949 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

99 beteg hunyt el

Elhunyt 99 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3 380 főre emelkedett, 34 846-an pedig már meggyógyultak.

581-en vannak lélegeztetőgépen

Az aktív fertőzöttek száma 118 723 fő. Az aktív fertőzöttek 23%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7 499 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen.

Ez is érdekelhet

„Ha beesik egy miniszter vagy egy tudós és egy börtönből egy sorozatgyilkos, akkor is csak a túlélési esély számít” – ezen szempontok alapján dönthetnek az orvosok életről és halálról

5 ezren lehetnek intenzív osztályon

Kásler Miklós az InfoRádióban kedden arról beszélt, hogy december 10. környékén 27-30 ezer koronavírusos beteg lehet kórházban, ezen felül 5 ezer fertőzöttet kezelhetnek intenzív osztályon.

A miniszterelnök mást mondott

Orbán Viktor november 6-án még, úgy nyilatkozott, „az előttük lévő számítások szerint 30-32 ezer ember lehet kórházban, közülük 4480 igényelhet intenzív ellátást”.

A vírus ellen nincs gyógyszer

Kásler Miklós azt is elmondta, hogy egyelőre nincs olyan gyógyszer, ami magát a vírust pusztítaná el, viszont olyan van, ami enyhíti a tüneteket.

Sok a nyitott kérdés a vakcina körül

A miniszter a vakcináról azt mondta, hogy „Vannak köztük ‘reményteljes versenyzők’, de sok még a nyitott kérdés, például hogy milyen hatékonyak ezek a szerek”.

Egyes csoportok prioritást élveznek majd

Ha lesz oltás, prioritást élveznek az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozók, az idősek, illetve azok a rendvédelmi és közigazgatási dolgozók, akik közvetlen kapcsolatba kerülhetnek fertőzöttekkel. Utánuk következnek a fokozott veszélyt jelentő krónikus betegséggel küzdő 18-59 évesek.

Kiemelt kép: illusztáció – MTI/Árvai Károly