Kilencvenéves korában elhunyt Hosszú Katinka nagypapája, Bakos László. A szomorú hírről az olimpiai bajnok úszónő számolt be a Facebook-oldalán. Katinka megható szavakkal búcsúzott szerettétől, aki annak idején elindította kivételes pályafutását.

Nem csak a nagypapája volt

Bakos László nemcsak Hosszú Katinka nagypapája, hanem nevelőedzője is volt. A világklasszis úszóról készült dokumentumfilmben is megszólalt a papa, aki akkor ezt mondta unokájáról: „Katinka imádta a vizet, belenőtt az úszósportba, tehetséges volt, szorgalmas. De ő döntötte el, hogyan úszik, mennyit ad ki magából. Mindig is nagy egyéniség volt, nem lehetett csak úgy irányítgatni.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A pótolhatatlanság

„90 év. Életévekben számolva nem kevés. És mégis, ha a Nagypapámról van szó – a pótolhatatlanságot jelenti” – kezdte visszaemlékezését Hosszú Katinka.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Neki köszönhetem”

„Én keltem hajnalban, de hogy ez nem csak szenvedés volt, neki köszönhetem. Én úsztam a hosszakat, de hogy ez játék volt, neki köszönhetem” – folytatta a sportolónő.

Véget nem érő kirándulás

„Akkor és most is úgy tűnt, mindez egy véget nem érő kirándulás: kudarcok, próbatételek, sikerek. Észre sem vettem a kemény munkát, mert a derűt a következetességgel, a kitartást a játékkal kötötte össze” – emlékezett vissza.

Erős volt

„Az érmeket az én nyakamba tették, de – ezeket Neki köszönhetem. Minden versenyemet végignézte, a tanácsai pontosak és racionálisak voltak. Még öt ugrás! – mondta, mikor nem akartam kijönni a medencéből. Ötször tűnt úgy, hogy nem adja fel, erős volt. Nagyon szeretlek Papa, köszönök mindent, mindig velem leszel!” – tette hozzá.

Romantikus esküvő

2022 nyarán, romantikus szabadtéri esküvőn mondta ki a boldogító igent Hosszú Katinka és Gelencsér Máté. Az úszónő és kedvese Szentendrén házasodtak össze teljes titokban a barátaik és a családtagjaik jelenlétében.

Zanzibárban telel

Továbbra sem tudni, mikor kezdi el az edzéseket a klasszis sportolónő. Sós Csaba szövetségi kapitány korábban is beszélt arról, hogy ha az úszónő komolyan gondolja a folytatást, akkor edzenie és versenyeznie kell. A bajnoknő azonban augusztus óta pihen, decemberben Zanzibárban telelt férjével.

Nehéz dolga lesz

„Katinka túl van a zeniten, vannak más kötelezettségei, sok minden más is érdekli, ennyi idősen a test sem úgy reagál már, mint korábban, így bár látok reményt arra, hogy összejön az általa kitűzött cél, jóval nehezebb dolga lesz, mint korábban lett volna” – nyilatkozta egy interjúban a szövetségi kapitány.

Éremhalmozó

Az 1989-ben született Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok magyar úszónő. Az első versenyző, aki egy időben tartotta a világrekordot mind az öt vegyesúszó számban. Három ötkarikás aranyérmét 2016-ban szerezte Rióban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hosszú Katinka. Fotó: archív