Az iparűzési adó csökkentésről, valamint a telek- és építményadó csökkentéséről döntött Érd közgyűlése hétfőn. Az egyhangú határozattal Érd jobb feltételeket kínálhat a jövőben a befektetőknek, arra számítanak, hogy Győrhöz hasonlóan sok multicég érkezik  avárosba.

A magyar önkormányzatok az iparűzési adón, az idegenforgalmi adón, illetve a telek- és építményadón kívül csak kevésbé jelentős tételeket tudhatnak magukénak saját bevételként.

Érd esetében ez azt jelenti, hogy az az igen jelentős nemzetgazdasági bevétel, amit a több tízezer ingázó érdi munkavállaló hoz létre, tulajdonképpen semmiféle formában nem jelenik meg a város költségvetésében.

Amíg ezek a munkahelyek nem Érden vannak, a város csak a irigykedve nézheti a környező településeket, ahol kereskedelmi és ipari nagyvállalatok Érdhez képest nagyságrendekkel kedvezőbb lehetőségeket biztosítanak – írja az Érdmost.hu

Ennek megváltoztatásra szolgál az a döntés, amit hétfőn délelőtt hoztak az érdi képviselők, s amely kimondja, hogy mostantól a helyi iparűzési adót 2 százalékról, 1.8 százalékra csökkenti és jelentős engedményeket tesz a telek- és az építményadó kivetésénél is, annak érdekében, hogy minél több befektetőt csábítsanak Érdre, és fellendítsék a város, a térség gazdasági életét.

Csőzik László polgármester a döntést követően hangsúlyozta: Érd életében új fejezet kezdődik, és a város nagy befektetőket akar ide csábítani, hogy végre szemmel is látható iparűzési adóbevételt tudjon produkálni.

A városvezető úgy vélte, hogy az adócsökkentéssel versenyképessé és csábítóvá válik a település a beruházók számára. Hangsúlyozta: azt szeretné elérni, hogy az ide betelepült vállalkozások fellendítsék a helyi kkv szektort is. 

A városháza előtti tér Érden – Fotó: BPK

Lengyel Péter, a Szövetség Érdért frakcióvezetője elmondta, hogy ez egy nagyobb cég esetében akár több száz millió forintos megtakarítást is eredményezhet, így azt remélik, hogy Érd különösen vonzó lesz a jövőben a befektetők számára. 

A közgyűlésen felszólalt Aradszki András országgyűlési képviselő is, aki elmondta üdvözli a döntést, amelynek – véleménye szerint – belátható időn belül kézzelfogható eredménye lesz.

Úgy fogalmazott: „az a fa, amelyet sokan gondoztak az elmúlt húsz év alatt, most fordult termőre, és ahhoz, hogy még bővebb termést tudjon adni, szükséges volt az adórendelet módosítása.” Hozzátette: országgyűlési képviselőként köszönetét fejezi ki a kormánynak, amely mindig is támogatta Érdet, s most is mellette áll. 

Simó Károly, a Fidesz-KDNP-Összefogás frakcióvezetője kifejtette, hogy minden olyan döntés, amely arról szól, hogy a város gazdasági helyzete stabilabb legyen, általuk támogatandó. Visszaemlékezett, hogy 2015-ben, a Modern Városok Programban nyílott lehetőség arra, hogy olyan gazdasági területek legyenek kijelölve, amelyekre lehet hívni befektetőket.

Kiemelt kép: Csőzik László Érd ellenzéki polgármestere és Aradszky András a térség kormánypárti országgyűlési képviselője – Forrás: Facebook/Csőzik László