Aki a jövő héten útra kell, annak a rendőrök fokozott jelenlétére kell számítania az utak mentén. Egy európai szintű ellenőrzéssorozat részeként a zsaruk a sebességhatárok betartását fogják kiemelten vizsgálni. A környező országokban is érdemes résen lenni, hiszen ezek az ellenőrzések 28 országra terjednek ki.

Augusztus 7-én indul a razzia

2023. augusztus 7-én átfogó, nemzetközi együttműködés keretein belül fogják vizsgálni, hogy betartják-e a járművezetők a sebességhatárokat. A ROADPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) szervezi az akciót. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bárhol mérhetnek a rendőrök

A zsaruk lényegében az ország bármely pontjára kitelepülhetnek, és bárhol bemérhetik a gyorshajtókat. Előre nem adják meg, hogy hol lesznek mobil traffipaxok. Éppen ezért érdemes mindenkinek fokozottan figyelnie a sebességhatárok betartására.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ezekre az országokra terjed ki az ellenőrzés

Magyarországgal együtt összesen 29 tagállama van a ROADPOL-nak. Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Dubai rendőrség, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc és Törökország útjain is lehet tehát fokozott sebességmérésekre számítani a jövő hét folyamán.

Már 1 km/órás túllépésért is büntethetnek a rendőrök

2023. május 1-je óta a rendőrség szigorúbban veszi azt, ha valaki átlépi a megengedett sebességhatárt. Az ORFK tavasszal arról adott tájékoztatást, hogy megszűnt a ráhagyás a traffipaxok által jelzett sebességre. Így tehát senki nem gondolhatja már azt, hogy ha lakott területen belül 50 km/h helyett 51 km/h-val hajt, hogy nem büntethetik meg.

Idén volt már öt hasonló akció

A ROADPOL 2023-ban már öt nagy razziát szervezett. Februárban és májusban a tehergépjárműveket és a buszokat ellenőrizték kiemelten egy-egy hét erejéig. Március elején volt a “Seatbelt”, azaz biztonságiöv-ellenőrzés. Április közepén egy ugyanilyen sebesség-ellenőrzési akciót szerveztek, mint amilyen most lesz a jövő héten. Június derekán az ittas, bódult állapotban vezetők kiszűrésére fektettek nagy hangsúlyt.

Ezek is érdekelhetnek!

A mostanin felül három akcióra kell számítani

Szeptember 9-15. között a “Focus on the Road” kampány lesz esedékes, amikor a figyelemelvonó tényezők ellen lépnek fel a zsaruk. November 6-12. között jön egy újabb “Truck and Bus” akció, idén immáron a harmadik. December 11-17. között, az ünnepek előtt pedig újfent az ittas, bódult állapotban vezető sofőröket igyekeznek kiszűrni.

Ősztől megemelik a gyorshajtásért járó bírságot

A kormány arra készül, hogy jelentős mértékben megemeli a közlekedési bírságok összegét. Tulajdonképpen az összes bírság tétele emelkedni fog szeptember 1-jétől. Kiderült, hogy milyen mértékű emeléssel kell kalkulálni

Ennyivel nő a bírság 50 és 100 km/h közötti sebesség esetén

15-30 km/h-s sebesség túllépés esetén eddig 30 ezer forintot kellett fizetni, ez immáron 39 ezer forintba fog kerülni. 30-45 km/h-s túllépés 45 ezer helyett 58 500 forintba kerül majd. Aki 105 km/h-val megy többel, mint a megengedett, az 390 ezer forintos büntetést kaphat.

Így alakulnak a büntetési tételek nagyobb tempónál

100 km/h-s sebesség felett ha valaki 20-35 km/h-val lépi túl a sebességhatárt, akkor 39 ezer forintos bírságot kockáztat. 35-50 km/h-s túllépésért 58 500 forint jár. 110 km/h-s túllépés 390 ezerbe kerül ősztől. A kormány tervezete ezen a linken érhető el. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt