Június 20-án 22:50-kor következik be az úgynevezett nyári napforduló. Ez a csillagászati nyár kezdete, de egyben azt is jelenti, hogy egészen karácsonyig minden nap egy picivel rövidebb lesz a nappal, az éjszakák pedig hosszabbak. Augusztus végén már látványos lesz, hogy korábban sötétedik. Jó hírünk is van, hiszen, a hiedelmek szerint, ha ma ma este gyertyát gyújtasz és a lángon átviszed a kezed, akkor szerencséd lesz a következő egy évben. Ha tényleg csak ennyin múlik, nem szabad kihagyni ma este a gyertyázást, teraszozást, jókedvet.

Szent Iván éj

Nevezetes nap a mai, hiszen a nyári napfordulót évezredek óta ünnepli az emberiség. Szent Iván éjnek is nevezik, sok helyen tüzeken ugranak át ma este. A hagyomány szerint ez termékenységet, gazdagságot, szerencsét hoz. Egyes hiedelmek szerint az is elegendő, ha egy gyertya lángján átvisszük a kezünket. A mai napnak csillagászati magyarázata van. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Csillagászati magyarázat

A napforduló egy csillagászati kifejezés, amellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. Korábban június 24-én, Szt. Iván éjjelén ünnepelték a legrövidebb éjszakát, de manapság a valódi napforduló már június 20–21-ére esik. Ennek oka a Föld forgástengelyének térbeli elmozdulása, amelynek következtében évente 24 percet tolódik a napállás maximumának időpontja.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Rövid lesz ma az éjszaka

A Nap az égbolton megtett látszólagos útján a legmagasabb ponton jár, ilyenkor a leghosszabb,  Magyarországon közel 16 órás a nappal, és ekkor legrövidebb az éjszaka. Az éj valamivel több, mint 8 óráig tart, sötétség azonban ennél lényegesen rövidebb ideig, nagyjából este háromnegyed 10 és hajnali háromnegyed 4 között van. Június 21. után a Nap pályája ereszkedni kezd, a nappalok pedig rövidülnek, lassan, naponta néhány másodperccel, perccel.

Évente kétszer van napforduló: karácsonykkor és most

Egy évben kétszer kerül sor napfordulóra, egyszer nyáron, és egyszer télen. A dátum nem fix, a nap mozgása alapján egy naptári nappal előbbre vagy későbbre is tolódhat. A nyári napfordulóra 2024-ben például ma, június 20-án, magyar idő szerint 22:50-kor kerül sor. A téli napforduló is korán, december 21-én délelőtt lesz idén. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Éjszaka egy teraszon – Fotó: BPK