Színészként is halhatatlan, ám Agárdy Gábor sokkal több mindent hagyott az utókorra, mint sok-sok emlékezetes szerep a színpadon és a filmvásznon. Ikonfestőként is maradandót alkotott, és olyan gyönyörű képeket készített, amelyek közül a Pannonhalmi Apátságban és a Vatikánban is találhatók darabok.

Játszani és alkotni

Tele tűzzel, tele energiával. Ilyen volt Agárdy Gábor, aki hosszú, izgalmas és felejthetetlen sikerekkel teli életet élt. Nem akart ő mást, csak játszani és alkotni. Alkotni a színpadon, a kamera előtt, és később az üres vásznon és fán, amelyeket megtöltött színekkel, formákkal. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csodálatos ikonképek

„Gabi bácsi tehetséges ikonfestő is volt a színészmesterség mellett. Fóti emeleti kis műtermében készítette csodás képeit, s oda nemigen engedett be senkit. Felesége, Borika a halála után a hagyaték őrzését végrendeletében rám bízta. Számos helyre hívták és hívják ma is a gyűjteményt” – mondta a Kossuth-díjas színész unokahúga, Hambuch Gerda a Blikknek.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Visszajöttek a gyerekeim”

„A belvárosi lakásuk egyik fala tele volt ikonokkal, plafontól a padlóig. Mikor még élt Gabi bácsi felesége, innen szállítottuk el a kiállítás helyszínére az ikonokat. Ilyenkor hetekig üresen, foghíjasan állt a máskor képekkel, festményekkel zsúfolt fal. Mikor végre visszaszállításra kerültek, s az utolsó ikon is a helyére került, Bori néni elégedetten felsóhajtott, és azt mondta: visszajöttek a gyerekeim” – fejezte be a történetet Agárdy Gábor hozzátartozója, aki a színész hagyatékát kezeli.

Láncdohányos volt

Agárdy a színészet mellett tele volt életenergiával, mindig a társaság középpontja akart lenni. Élete végéig láncdohányos maradt, amég a kórházban, súlyos betegen sem tudott lemondani a bagóról. Köztudott, hogy a legjobb barátja egy másik legendás művész, Sinkovits Imre volt.

Olyanok voltak, mint a testvérek

„Nem túlzás azt mondani, hogy Apu és Gabi bácsi olyanok voltak, mint a testvérek. Gábor Miklóssal is mély barátságot ápolt Agárdy, de Apuval minden nap beszéltek. Egymást kritizálták, persze jó értelemben. Te most jó voltál, te pedig nem voltál eléggé formában – mondogatták a másiknak egy-egy előadás után” – emlékezett vissza Sinkovits Imre lánya, Mariann.

Közös kép

„Emlékszem, Apu szinte könyörgött Gabi bácsinak, hogy műttesse meg magát, amikor kiderült, hogy súlyos beteg. Makacs, konok ember volt, de imádnivaló. A szüleim sokat voltak együtt Gabi bácsival és az ő feleségével. Apuról az egyik legkedvesebb emlékem épp egy Agárdy Gábor által festett kép: ők ketten vannak rajta, az Advent a Hargitán című darab előadása közben megörökítve” – tette hozzá Sinkovits Imre lánya.

A Farkasréti temetőben nyugszik

Agárdy Gábor a kórházi ágyán még el tudott köszönni imádott feleségétől az egykori balett-táncostól. Bori nénit, aki néhány évvel ezelőtt hunyt el, férje mellé temették a Farkasréti temetőben. Mindketten egy Törley Mária által készített impozáns bronz dombormű alatt nyugszanak.

Örmény szabómester gyermeke volt

Agáry Gábor Gabriel Arkaliján néven született egy örmény szabómester gyermekeként 1922. augusztus 2-án Szegeden. Abból a faluból menekült a családja a népirtás elől, ahonnan a világhírű francia énekes, Charles Aznavour is származott. A legendás származású színész 2006. január 19-én hunyt el, hosszan tartó, súlyos betegség után, 83 esztendősen.

Nemesi nevet vettek fel

1933-ban a testvérével eldöntötték, hogy a Romániában élő rokonaik után ők is felveszik az Agárdy nevet. Magyarországon ez nemesi a név volt, és egy gyermektelen gróf csak akkor engedélyezte volna, ha az anyjuk lemond az egyikükről, és ő a fiút adoptálná. Az édesanyjuk nem ment ebbe bele, de a gróf végül megenyhült.

Maszkban játszott, hogy le ne bukjon

Nyolcévesen már játszott, fellépett a szegedi Szabadtéri Színpadon, 15 esztendősen pedig szerződést kapott a színháztól. Rossz tanuló volt, elbliccelte az órákat, és maszkban játszott, hogy le ne bukjon. Első felesége Tóth Ila, színésznő, a lányuk, Agárdy Ilona szintén színésznő lett. Rácz Borival, a Magyar Állami Operaház ünnepelt balerinájával 1956-ban kötöttek házasságot haláláig együtt maradtak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Agárdy Gábor. Fotó: szinhazonline.hu