A fejlesztés vége felé jár a BKK online jegyrendszere, nemsokára élesben is használható lesz a mobilappos jegyvásárlás a fővárosi járatokon – jelentette be a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NM Zrt.) egy háttérbeszélgetésen.

A megoldás egy új típusú QR-kódos jegyérvényesítést használ egy dinamikusan változó képpel. Az új platform nem csak a fővárosnak készült: az ország bármely más településén is használhatják majd a szolgáltatók. Tarlós István egy korábbi nyilatkozata szerint június elejére tervezi a rendszer bevezetését, az NM Zrt. erre az időpontra teljes mértékben elkészül – írja a Portfólió.hu.

A bevezetés konkrét időpontját a főváros mondja meg, ugyanakkor a rendszer már most készen áll a pilotra. Első körben a 100E jelű, reptéri transzferbuszokon lehet majd tesztelni az appot. A mobilappos jegyvásárláshoz és érvényesítéshez működő mobilnetre és legalább Android 5.0-ás (vagyis kb. 5 évesnél fiatalabb) vagy iOS 10-es (két évnél fiatalabb) okostelefonra van szükség.

Így fog működni a rendszer:

  1. A felhasználó letölti az Google Playről vagy az Apple Store-ból az alkalmazást.
  2. A Regisztráció után, amikor elindul az applikáció, a felhasználó a különböző jegyeit láthatja, illetve, a megvásárolható termékek között váltogathat.
  3. A különböző típusú jegyek közül kiválasztja, melyiket szeretné használni , vagy megvásárolja az új jegyet.
  4. A fizetési módok közül bankkártyával vagy egyenleg terhére is lehet fizetni, vagy új kártyát is lehet regisztrálni.
  5. A járműveken lesz egy QR-kód, a sofőr mellett és az ajtók melletti ablakokon két oldalon.
  6. A megvásárolt jegyet a felszállás előtt vagy közben kell érvényesíteni a QR-kód beolvasásával. Ha ez megtörténik, akkor a mobil egy mozgó animációt jelenít meg, ami meg fog egyezni a sofőr ellenőrző mobilján látható képpel.
  7. Ezt nézi meg a sofőr, és ez alapján tudja eldönteni, hogy érvényes-e a jegy.

A fejlesztők szerint sérült vagy hiányos kódot is könnyen és gyorsan olvas a rendszer, és akár oldalról csak messziről közelítve is bénázás nélkül lehet beolvasni a kódot.

A QR-kód beolvasása gyakorlatilag ugyanaz a momentum, mint amikor a papírjegyeket kilyukasztjuk egy klasszikus lyukasztóval, és a mobilos megoldás legalább ugyanilyen gyorsan, ha nem még gyorsabban megy.

„Nem mindenkit akarunk ezzel a megoldással megszólítani, a papír alapú jegyek is maradnak. Az új mobilapp azoknak a felhasználóknak szól majd, akik nyitottak a mobilalkalmazásokra” – mondta a portálnak Veres Mihály, az NM Zrt. vezérigazgatója.