Pocsék időben kezdődik idén a tanév, szeptember elsejére elromlott az idő, beköszöntött az ősz. Esik az eső Budapesten és környékén és a reggeli hőmérséklet igencsak hűvös az eddigihez képest, ráadásul megélénkült a forgalom is az utakon. Jó hír, hogy szép lassan ismét melegszik az idő, hétvégén már ismét szuper idő lesz.

Itt van az ősz

Napra pontosan megérkezett az ősz, a szeptember elsejei iskolakezdés esős, hűvös idővel érkezett meg Budapestre és környékére. A reggeli hőmérséklet több helyen alig éri el a 14 fokot. Holnap még 12 fokos reggelek is előfordulhatnak, napközben pedig 25 fok várható. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Balesetet szenvedett busz

Oszlopnak hajtott egy BKV-busz 0 13. és a 4. kerület határán, a Váci úton, az Újpest-városkapu központ közelében. A műszaki mentést a fővárosi hivatásos tűzoltók végzik. A balesethez a mentők is kiérkeztek. A Váci út városból kifelé vezető szakaszán forgalmi akadályra kell számítani – írja a katasztrófavédelem.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Telítettek a sávok

Élénk a forgalom a Budapest környéki utakon. Telítettek a sávok az M3-as autópálya bevezető szakaszán, az M0-s autóúti csomóponttól befelé. Sokan haladnak a 10-es főúton, a solymári körforgalomtól, a 11-es főúton Leányfalu és Szentendre között, a 31-es főúton Maglódtól, valamint az 51-es főúton Dunaharasztitól a főváros irányába. Az 5-ös főúton, Lajosmizse közelében egy kamion árokba csúszott. A 71-es km-nél lezárták a főutat, a forgalmat a rendőrség tereli el.

Terelés az M5-ön

Az M5-ös autópályán, a Röszke felé vezető oldalon, Petőfiszállás térségében, a 121-es és 126-os km között kiépítettek egy terelést. Röszke irányába, mindkét sávot lezárták, a forgalmat a leálló sávra terelik.  Az érintett szakaszon 60 km/h sebességkorlátozást vezettek be. A Petőfiszállási pihenőhelyet is érinti a forgalomkorlátozás, mert a pályára való felhajtásnál – ideiglenesen – megszűnt a gyorsítósáv, ezért fokozott figyelemmel hajtsanak fel a főpályára a pihenőből Szeged felé.

Változás az M3-as vonalán

Az iskolakezdéstől újra a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek a BKK járatai a fővárosban. Szeptember 1-től a metró és a pótlóbusz közti könnyebb átszállás érdekében változik az M3-as metró megállási rendje a Göncz Árpád városközpontnál: minden nap üzemkezdettől 13:00-ig a szerelvények a Kőbánya-Kispest irányú peronra érkeznek, és onnan is indulnak vissza Újpest-központ felé. Délután és este, 13:00-tól üzemzárásig a vonatok továbbra is az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, majd onnan indulnak visszafelé. Ezzel az intézkedéssel az észak felől metróval érkező és a belváros felé átszálló utasok, illetve az 1-es villamosra Kelet-Pest és Dél-Buda irányába átszálló utasok eljutási körülményeit javítja a BKK a legforgalmasabb időszakokban: a változásnak köszönhetően gyorsabban és kényelmesebben, a metróvágányok alatti aluljárón való átkelés nélkül lehet átszállni a metróról a pótlóbuszra.

Összehangolt buszok

Módosul a 93-as, a 93A, a 132E és a 136-os buszjáratok menetrendje: a buszok összehangolva indulnak szeptembertől, ezzel Kőbánya-Kispest és az Üllői úti lakótelep, illetve a Havanna-lakótelep között kedvezőbb, ütemes kiszolgálást biztosít a BKK.  A járatok szeptember 1-től érvényes menetrendjét a BKK oldalán, valamint a BudapestGO alkalmazáson keresztül lehet elérni. 

IKEA nyitásához igazodó busz

A 123-as busz közlekedési rendje igazodik a soroksári IKEA nyitvatartásához: a késő esti órákban, a lakberendezési áruház nyitvatartási idején kívül a buszok csak Soroksár, Auchan áruházig közlekednek. Az Örs vezér tere és Árpádföld között közlekedő 31-es buszon hétköznapokon ezentúl csuklós járművek közlekednek az utasforgalmi igényekhez igazított menetrenddel.Újraindul a 254M gyorsjárat a XVIII. kerület és a Boráros tér között, illetve csúcsidőben gyakrabban indul a 79M trolibusz. 

Hűvös idő

Csütörtökön sok felhő lesz az égen, többfelé kialakulhat eső, zápor, majd délután már csak elszórtan várható kevés csapadék. Élénk, helyenként erős lökések kísérhetik az északi-északkeleti szelet. Délután 19 és 27 fok között alakul a hőmérséklet, a csapadékosabb tájakon marad hűvösebb az idő – áll az Időkép előrejelzésében.

Holnap picit jobb lesz az idő

Pénteken változóan napos-felhős időben lesz részünk. Kezdetben elszórtan a déli tájakon, délután pedig helyenként keleten és délnyugaton fordulhat elő átmenetileg eső, zápor, esetleg egy-egy zivatar. Az északi-északkeleti szelet elsősorban a Dunától keletre és a középső tájakon kísérhetik élénk lökések. A csúcshőmérséklet 21 és 26 fok között alakulhat.

Hétvégén kisüt a nap

Szombaton mindenhol számíthatunk többórás napsütésre, az időnként megnövekvő felhőzetből csak néhol keleten, északkeleten fordulhat elő egy-egy futó zápor. A déli-délkeleti szél nyugaton élénk lehet. A friss hajnalt 23-29 fokos délután követhet. Vasárnap több, hétfőn valamivel kevesebb felhő lehet az égen. Mindkét nap kialakulhatnak elszórtan záporok, néhol esetleg zivatarok is a napos időszakok mellett. Vasárnap a délies, hétfőn az északias szél élénkülhet meg helyenként. Délutánonként 24 és 30 fok közötti maximumokra van kilátás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Mohai Balázs