Navracsics Tibor szerint Novák Katalin nagyon nehéz helyzetbe került és az egyetlen kivezető utat a lemondásban látta. A miniszter az első kormánytag, aki az államfő lemondása után megszólalt az ügyről.

Téves döntést hozott

„Én úgy gondolom, hogy ő végül azért mondott le vagy azért került olyan helyzetbe, amikor az egyetlen kivezető utat a lemondásban látta, hogy hozott egy olyan döntést, amely tévedés. Tehát amikor a döntést hozta, rosszul ítélte meg a helyzetet, és ezt, hogy bánja, hogy tévedett, nem tudta elmondani a nyilvánosságnak” – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a KeljFelJancsi podcastban.

Balog Zoltán vívódik

Szerinte Novák nem technikai értelemben nem tudta elmondani, hanem „lelkileg nem tudta rávenni magát. Magyarországon a demokrácia dolgozik, hát nézzük meg, hogy milyen következményekkel jár egy ilyen ügy. Ez a kádári szocializmusban elképzelhetetlen lett volna” – mondta a műsorban Navracsics Tibor, aki szerint Balog Zoltánban is megy a vívódás.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Őt is mérik

Azt egyébként véletlennek tartja, hogy az elnökkeresési castingban az ő népszerűségét is elkezdték mérni Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Merkely Béla és Maróth Miklós mellett. Abban sem biztos, hogy a mérés összefüggésben van a jelöléssel. Egyébként Navracsics egy fórumon Martonyi Jánost javasolta új köztársasági elnöknek.

Lemondott Novák Katalin

Novák Katalin múlt szombaton mondott le köztársasági elnöki pozíciójáról, miután kiderült, hogy elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóját, aki bűnsegédje volt a pedofil igazgatónak.

Molesztálták a gyerekeket

A bicskei gyermekotthonban ugyanis évekig gyermekeket molesztált az igazgató. Sokszor néhány ezer forintért kellett a szülő nélküli, nehéz helyzetben élő kisfiúknak kielégíteniük a pedofil, ferdehajlamú János bácsit.

Kirúgták a nevelőt

Volt olyan nevelő az intézményben, aki megtudta, hogy mi folyik a gyermekotthonban és vizsgálatot kért. Ekkor őt kirúgták, K. Endre pedig, akinek kegyelmet adott Novák Katalin, zsarolással elérte a bántalmazott gyermekeknél, hogy vonják vissza a feljelentésüket.

Öngyilkos lett az egyik áldozat

Az egyik fiú már annyira nem bírta elviselni az igazgató megaláztatását, hogy a vonat elé vetette magát. Ekkor egy másik áldozat elment a rendőrségre és feljelentetést tett. Így indult el a nyomozás, amelynek az lett a vége, hogy az igazgató és a igazgatóhelyettes, a most kegyelembe részesített K. Endre is börtönbe került.

Pápalátogatás

Tavaly áprilisban, a pápalátogatásra hivatkozva, Novák Katalin elnöki kegyelembe részesítette az egykori igazgatóhelyettest, aki többször bezárta a bántalmazott gyerekeket az irodájába és így probálta rávenni őket, hogy vonják vissza a feljelentésüket.

Tüntettek ellene

A 444 írta meg 2 hete, hogy K. Endre kegyelembe részesült, ebből lett egy általános felháborodás, a Sándor-palota előtt tüntettek az ellenzéki pártok és civil szervezetek, Novák Katalin lemondását követelték. Másnap, a köztársasági elnök lemondott és lemondott Varga Judit is, aki akkori igazságügyminiszterként ellenjegyezte az elnöki kegyelmet.

Balog Zoltán érintettsége

Sajtóhírek szerint Balog Zoltán győzte meg arról Novák Katalint, hogy írja alá a kegyelmet. A püspök állítólag azt mondta Orbán Viktornak, hogy egy jó kapcsolatokkal rendelkező erdélyi református családról van szó és ő ezért támogatta az elnöki kegyelem megadását. Végül a református püspök nem mondott le, egy keddi sajtónyilatkozatban azt mondta, a végső döntést Novák Katalin hozta meg.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Navracsics Tibor, Novák Katalin, Orbán Viktor – Forrás: Miniszterelnökség Sajtóiroda