Napok óta szélcsendes időjárás van Budapest környékén. A levegő minősége romlott, egyes szervezetek azt kérik, hogy a jelenlegi helyzetben senki se égessen avart hiszen a füst rendkívül káros az egészségre.

Szerdán reggel az avarégetéssel foglalkozott az Echo TV Jó Reggelt című napindító műsora is, ahol élőben kapcsolták Törökbálintot. A helyi polgármester, Elek Sándor elmondta, hogy Törökbálint szerencsés helyzetben van, mert szélcsatornában fekszik, ezért gyorsan cserélődik a levegő. A törökbálintiak alapvetően betartják a szabályokat, a renitenseket a közterület felügyelők figyelmeztetik – meséli a polgármester.

 

Elek Sándor elmondta, hogy egyre többen fűtenek fával, közülük néhányan a kommunális hulladékot is a kályhába dobják. Ekkor nagyon büdös füst keletkezik, amelyet ha érzékelnek a környéken élők és szólnak az önkormányzatnak, akkor figyelmeztetik az adott lakót, hogy fejezze be a környezetszennyező égetést – mondta a polgármester a Jó Reggelt című élő műsorban.

Tudtad, hogy a BudaPestkörnyéke.hu egy 100 évvel ezelőtt is létezett agglomerációs újság modern változata? Cikkeinket havonta már 300 ezer alkalommal olvassák. Köszönjük, hogy te is itt vagy!

Kapcsolódó cikkünk:

Már az agglomerációban is rossz a levegő! Arra kérnek mindenkit, hogy ne égessen senki avart

Az önkormányzatok döntenek az égetés rendjéről

A három éve hatályos országos tűzvédelmi rendelet szerint a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos, azaz csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet. Erről általában a települések weboldalán találni információt.

A legtöbb önkormányzat meghatározza, hogy avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

Az égetés minden héten kizárólag a meghatározott időpontban – Pátyon például minden hétfőn lehetséges csak. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot műanyagot vagy gumit.

Kapcsolódó cikkünk:

Indul az avarégetés, de vigyázat! 3 milliót fizethetsz, ha rosszul csinálod!

Sok milliós bírság

Ha valaki nem megfelelő időben és módon éget és még fel is jelentik a büdösség miatt a környéken élők, jókora pénzbírság következhet!

Tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő, 10 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet a bírság. Tűzvédelmi szabály megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges volt, akkor már 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet a pénzbírság. Tűzvédelmi szabály megszegése esetén, ha azzal közvetlen tűz- vagy robbanásveszélyt idéznek elő 20 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő pénzbírság

Az avarégetés tűzveszélyes, környezetszennyező, egészségre ártalmas és büdös. Mindenki gondolja meg, mikor és hogyan akar befüstölni a szomszédainak.

Kiemelt kép: EchoTv