Azt javasolják az érintetteknek, hogy ne húzzák vissza a kukát az ürítésre kijelölt nap végén, mert később majd elviszik a szemetet. Ezekben a hetekben szervezi újjá az FKF a főváros szemétszállítási rendjét.

Nem viszik el a szemetet

„Ki ne akarná, hogy ebből a kukából elvigyék a szemetet?” – ilyen feliratú matricával látták el a szemétgyűjtő edényeket a budapesti kerületekben. A baj csak az, hogy Budapesten hiába várják például a 12. kerületi lakók, mégsem ürítik időben a szelektíven gyűjtött kék, illetve sárga fedelű szemeteseiket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak átmeneti

„Tájékoztatjuk, hogy a jelzett, eseti folyamat átmeneti jellegű, amely alapvetően a budapesti házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságjavítást célzó többlépcsős átszervezése, továbbá ehhez kapcsolódóan egyes járatokon az új kollégák betanulása miatt jelentkezett. Emiatt az érintett lakosok türelmét és megértését kérjük.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Pénteken kellett volna üríteni

Ezt válaszolta a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója. Az említett kerület problémás területén például pénteken esedékes a kukák ürítése.

Még két napig maradjanak a kukák

Az FKF azt kéri az érintettektől, hogy ne csak a hulladéknaptárban meghirdetett időpontokban, hanem az azt követő 48 órában is hagyják kint a közterületen a gyűjtőedényeket, mert ütemezetten végzik a begyűjtési szolgáltatást, így „az időablakban elvégzett szolgáltatás” keretében biztosan elviszik majd a szemetet.

Mindent jó helyre dobjunk

Fontos, hogy ha bárki, aki az ingatlanánál a szelektív begyűjtés esetleges késedelmét tapasztalja, a kihelyezett kukákat ne húzza vissza, kollégáink lehetőség szerint hamarosan pótolják a lemaradást – közölték hozzátéve, hogy környezetvédelmi okokból, ha megtelt a szelektív kuka, akkor se dobja senki a papírt, illetve műanyag flakonokat a kommunális (fekete) gyűjtőedénybe.

Ide tegyük a plusz szemetet

Amennyiben a szelektív hulladék nem fér bele az arra rendszeresített kukába, a csomagolási vegyes hulladék áttetsző, lezárt zsákban, a papír pedig kötegelve helyezhető ki a kuka mellé. Az FKF a kukák ürítésekor az ily módon kihelyezett szelektív hulladékot is elszállítja.

Itt lehet leadni a szemetet

Az elkülönítetten gyűjtött szelektív hulladék kidobható az FKF által üzemeltetett több száz szelektív gyűjtősziget egyikén is, valamint leadható Budapesten a 18 lakossági szelektív hulladékgyűjtő-udvar bármelyikén.

Így fejlesztenek

A 10. kerületben egy évi 15 ezer tonna kapacitású hulladékválogató mű épült, ahová a házhoz menő szelektív hulladékbegyűjtés során elszállított vegyes csomagolási (műanyag és fém) hulladék mintegy 60 százaléka kerül. Budapest vezetése az új létesítmény üzembe helyezésétől várja, hogy javuljon Budapesten az újrahasznosítás aránya.

Így lesz hatékonyabb

A szelektív hulladékgyűjtő járatok átszervezésére a fentiekkel összefüggésben, az egyes járatok optimálisabb kihasználása, a hatékony járatszervezés érdekében került sor – jelezték az FKF részéről.

Járatoptimalizáció

A fővárosban jelenleg „járatoptimalizáció” zajlik, amely során több kerület egyes körzeteiben módosul a szelektív kukák ürítésének rendje. A lakossági hulladék begyűjtési napjáról a társaság honlapján a hulladéknaptár ad naprakész tájékoztatást az adott lakóingatlanhoz tartozó hulladékbegyűjtési dátumokról. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció