Az előttünk álló időszakban több ezer automatát kell telepíteni hazánkban a fém-, az üveg- és az italcsomagolások visszaváltására. A rendszer 2024 elején indul, nagyjából 1500 üzlet vesz majd részt benne. Egy részük önként jelentkezik majd a feladatra. Ugyanakkor, ha csak egy komolyabb karcolás lesz a csomagolóanyagokon, az automaták nem fogják befogadni azokat. 

Lezárult a regisztrációs időszak

A regisztrációs időszak már lezárult, a Mohu Zrt.-nél kellett jelentkezniük a 400 négyzetméteresnél nagyobb eladóterű, elsősorban élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi egységeknek a január 1-jétől induló országos kötelező visszaváltási rendszerbe, és szükség esetén igényelniük kellett csomagolóanyag-visszaváltó automatát is.

Vevőcsalogató lesz

A visszaváltás a hat literig terjedő fém-, műanyag- és üveg italcsomagolásokra vonatkozik majd a tejalapú italok kivételével. A várakozások szerint a rendszer vevőcsalogató lesz, sokan ugyanis azokba a boltokba mennek majd, ahol azonnal le is tudják vásárolni a visszaváltásért kapott kuponjaikat – írja a Világgazdaság.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Előtérben a környezettudatosság

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) elnöke úgy fogalmazott: nagyon komoly vásárlómegtartó ereje lesz a rendszernek, főleg a környezettudatos rétegek szempontjából, és „nemcsak azok a vevők fogják keresni a visszaváltásra berendezkedett boltokat, akik mielőbb viszont szeretnék látni a nekik járó díjat, hanem azok is, akik fontosnak tartják az újrahasznosítást.”

Vigyázunk majd a PET-palackokra

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a közelmúltban, hogy várhatóan nagyon fognak vigyázni januártól a vásárlók a PET-palackokra és az italos alumíniumdobozokra. Bevezetik ugyanis a visszaváltási díjat, és ha csak egy komolyabb karcolás lesz a csomagolóanyagokon, az automaták nem fogják befogadni azokat. 

Nem szabad taposni

A palackok eddig szokásos automatikus összegyűrése, netán a sörösdobozok összetaposása szóba sem jöhet, hiszen akkor a vevő elbukja a vásárláskor kifizetett visszaváltási díjat. Ennek összege még nem ismert, de aligha lesz észrevehetetlen tétel, Németországban például 0,25 euró, azaz kb. 93 Ft.

Gigabevétel

Az olajvállalat 35 évre nyerte el a hulladékgazdálkodásra kiírt koncessziót, a gyártók által fizetendő új díjból, valamint a tulajdonába kerülő hulladék hasznosításából ez idő alatt mintegy 8 ezermilliárd forint bevétele származik. Márpedig a kiterjesztett gyártói felelősségért meghatározott díjtételek csaknem csúcstartók Európában – írja a HVG.

Kevesebb szemét, több bevétel

Valóban fontos, hogy az emberek kevesebb szeméttel terheljék a Földet, ha pedig szennyeznek, annak fizessék is meg az árát. Az eddig alkalmazott termékdíj 8-10-szeresére rúgó EPR azonban felveti annak a gyanúját, hogy ez extraprofitot termel a kedvezményezettnek, vagyis a Molnak.

Tovább drágul minden

A gyártók a plusz fizetni valót be fogják építeni az árakba. A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség szerint az EPR-díj bevezetése önmagában 3 százalékkal fogja növelni az inflációt, de az élelmiszergyártók a saját területükön akár 5 százalékos drágulást is lehetségesnek tartanak.

A papírcsomagolás sem lesz olcsó

Ráadásul nem logikusak az arányok sem, amelyeket – a Mol javaslatára – az energiahivatal kialakított a különböző anyagféleségek díjai között. A műanyag csomagolás után eddig háromszor akkora termékdíjat kellett fizetni, mint a papírcsomagolás után, hiszen az utóbbit sokkal könnyebb újrahasznosítani. Mostantól viszont a gyártói felelősség díjtételei körülbelül megegyeznek a két alapanyag esetében – ez pedig a műanyag alkalmazása felé tereli a termelőket.

A MÉH-telepek rosszul járnak

Ha ezentúl MÉH-telepeken és egyéb hulladékátvevő helyeken italosdobozt ad le valaki, akkor akár háromszor annyi dobozt is össze kell gyűjtenie, mint eddig, hogy a pénzénél legyen.

Lesznek beruházások

A MOL a koncesszió első tíz évében 185 milliárd forint beruházást vállalt. Ebből modern hulladékválogató gépeket szereznének be, hulladék-nyomkövető informatikai rendszereket állítanának hadrendbe, új járműveket vásárolnának, és az ígéretek szerint minden 10 ezer fősnél nagyobb településen hulladékudvart létesítenének. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció