Korlátoznák a védőoltással nem rendelkezők életét Németországban. Ha megvalósítják a tervet, nálunk is bevezethetnek hasonló korlátozásokat. Közben Rusvai Miklós virológus a maszk újbóli viselésére szólított fel.

Szigorú korlátozások

A koronavírus elleni védőoltással nem rendelkező emberekre Baden-Württemberg szigorúbb korlátozásokat tervez bevezetni – írja a Reuters. A lehetőséget más német tartományokban is fontolgatják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Oltás vagy igazolás kell

A német kormány előírása szerint jelenleg beoltott, illetve negatív teszttel vagy gyógyulási bizonyítvánnyal rendelkezők léphetnek be a beltéri éttermekbe, a kórházakba és az idősek otthonába, és más olyan helyekre, ahol sokan gyűlnek össze.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Tiltsák ki az oltatlanokat

Baden-Württemberg szociális minisztériuma azt javasolta, hogy az oltatlan felnőtteket teljesen tiltsák ki az éttermekből és a koncertekről, és korlátozzák a kapcsolataikat. “Ha a járvány már az intenzív osztályokat érinti, akkor cselekednünk kell” – mondta Thomas Strobl, Baden-Württemberg helyettes vezetője a Portfolió összefoglalója szerint a Bild am Sonntag újságnak.

Magasra szökhet a fertőzöttek száma

Közben Rusvai Miklós virológus arról beszélt az ATV-nek, hogy a fertőzöttek száma akár a negyedik hullámban is magasra szökhet, de már nem ez lesz a legfontosabb mutatója a járvány súlyosságának.

Védettséget jelenthet az oltás

A szakember elmondta: az oltások miatt védettséget élvező emberek is megfertőződhetnek, de ők jóval kisebb eséllyel kerülnek kórházba vagy halnak meg. Ezért a magas fertőzésszám az ősszel nem feltétlenül jelent majd ugyanolyan súlyos járványt, mint az előző hullámokban.

Őszi járványhullám

Rusvai Miklós elmondta, hogy amíg a koronavírus-fertőzéssel kórházban lévők vagy a lélegeztetőgépen lévők száma alacsony, addig a fertőzöttek száma lehet akár magas. Véleménye egybecseng más szakemberek korábbi megszólalásával: az őszi járványhullám mércéje az egészségügyi rendszer leterheltsége, illetve a halálos áldozatok száma lehet.

Delta variáns

Sokan bíznak abban, hogy a fertőzőbb és súlyosabb lefolyású betegséget okozó delta variáns ellen a beoltottság hatékony fegyver lesz, így a vírus terjedése ellenére sem okoz olyan súlyos egészségügyi helyzetet, mint a második vagy a harmadik hullámban. Mások aggódnak, hogy védekező lépések nélkül a vírus talál magának még elég olyan embert, akiknél a betegség súlyos lefolyású lehet.

Vegyük fel a maszkot

Rusvai arra biztat mindenkit, hogy ne mondjon le a maszkviselésről. „Ne szégyelljük, tegyük fel a maszkot!” – fogalmazott a virológus, aki felhívta a figyelmet, hogy tavasszal sem a tömegközlekedésben, hanem az olyan olyan zárt terekben terjedt a járvány, ahol kollégák vagy családtagok voltak együtt maszk nélkül. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Rusvai Miklós virológus – Forrás: Youtube