Bálint Gyuri bácsi a hetvenes évek elején honosította meg a cukkinit az országban – hogy ez jó ötlet volt-e vagy sem, ki tudja. A tökfőzelék- és rántott tök gyűlölőket valószínűleg nem hatotta meg ez a jócselekedet, a zöldségkedvelők pedig rákaptak erre a tökfélére is. Divattá vált, számtalan szakácskönyv született teli cukkinis receptekkel – de a cukkini akkor is csak egy tök.

Az már szinte természetes, hogy akinek kiskertje van, ültet néhány tő cukkinit a tökök mellé. Olyan jó is nézegetni május elején, amikor felpattan a mag, amikor kibújnak az első kis sziklevelek, ahogy szárba szökken a pici palánta. Azután, ha jó helyre talált, elkezd nőni, növekedni a cukkini, és ilyenkorra felér a garázs tetejére. Vagy ellepi komposztot, befutja a paradicsomos magaságyat.

Évekkel ezelőtt a kertbarátok örömmel ajándékoztak egymásnak csodás kisebb-nagyobb cukkini példányokat kertészi büszkeségtől ragyogó arccal.

Azóta változott a világ, a cukkini ott van szinte egész évben a zöldséges kínálatában, aki pedig ültet néhány tövet, megtapasztalhatja, hogy a cukkini nem ismer határokat. Sem a szó szoros értelmében, mert ha megszereti a helyet, elterebélyesedik.

A szó átvitt értelmében is határtalan, mert szinte minden ételt el lehet készíteni belőle a levestől a rántott hús-utánzattól a citromos lekváron át a fahéjas pitéig, a lehetőségekben csak a képzelőerő szabhat határt – az pedig jó esetben végtelen. És ha szeptember végén becsöngetek egy baráthoz, mindig aggodalmasan tekint ki: vajon van-e a kosaramban néhány újabb cukkini?!

A levendulás-narancsos cukkinilekvár ízében Toszkánát idézi, és nagyon menő

És ha ilyentájt ontja magából terméseit, és ha unjuk már nagyon, akkor érdemes visszatérni a cukkini hazájába, Olaszországba, legalábbis a szüret erejéig, gondolatban. Ott ugyanis nem növesztenek dundi, félméteres terméseket, hanem arasznyi korukban vágják le őket, amikor a cukkini a legfinomabb és még hetyke virágot visel a végén. Vagy az elején. Ez a kis termés megpárolva, megsütve tényleg isteni, a virágot pedig meg is tölthetjük.

A növény többi indáját is levághatjuk, amelyeken virágok vannak, azokat is, hiszen már nincs annyi idő hátra az őszből, hogy azok terméssé érjenek.

A virágok különleges csemegék, ha megtöltve, megpárolva, vagy akár bundában sütve készítjük el őket. Az apróra vágott tökindákat tegyük a komposztra. A legszebb példányokból érdemes magot fogni, és feliratozott papírzacskóban eltenni, hogy amikor előkerül a tavaszi ültető kedvünk, máris legyen kéznél cukkini vetőmag.

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és nyárvégi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.