Lassan négy éve nem történik semmi a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújításával, pontosabban, a napokban adták csak át a munkaterületet. A diákokat átköltöztették Csillagtelepre, részben konténeres tantermekben tanulnak. Németh Szilárd, volt csepeli polgármester bábáskodik a projekt felett, ami időközben állami beruházás lett – először 5 milliárdot adott rá a kormány, de a végösszeg 20 milliárdnál is több lehet.

70 éves épületre ráfér a felújítás

5 milliárd forintot adott a kormány a 21. kerületi Jedlik Ányos Gimnázium teljes körű felújítására, még 2017 decemberében. Az 1945-ben a magyarországi bencés rend által alapított iskola épületét 1952-ben adták át, nem csoda, hogy alapos felújításra szorul. A projekt koordinálásával Borbély Lénárd polgármester az elődjét, Németh Szilárdot bízta meg, aki itt érettségizett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Négy év eltelt a semmivel

Most, a felújításról szóló első bejelentés után ott tart a projekt, hogy a napokban átadták a munkaterületet. A diákok 2019 óta Csillagtelepen, az egykori Fodor József szakközépiskola épületében tanulnak – akkor még úgy volt, hogy átmenetileg, mert a tervek szerint idén nyáron adták volna át az új épületet. De azóta is, részben konténeres tantermekben oktatják őket, a Jedlik pedig évek óta üres, holott egy kapavágás nem történt.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Impozáns tervek sok-sok milliárdért

Idén nyárra annyi történt, hogy sikeresen lezárult a kivitelező, a Laterex Építő Zrt. kiválasztása. Feladatuk a meglévő épületek teljeskörű felújítása, a tornacsarnok bontása mellett egy teljesen új épületszárny kialakításával, egy új oktatási épületegyüttes létrehozása. Itt új sportcsarnok, közösségi tér is lenne. A munka 21 milliárd körüli összegbe kerülne. Ezt is biztosítja a kormány, mert a projekt időközben állami beruházás lett.

Visszadobta a terveket

A kormány által először adott 5 milliárdot elkezdték költeni, de úgy tudni, a maradékot inkább visszakérték Csepeltől, hogy majd állami beruházás keretében, “az ország legjobb gimnáziumát” alakítsák ki. De miért nem történt semmi? Németh Szilárd állítólag rendre visszadobta az új épület terveit, ezért mindig újabbakra volt szükség, az idő pedig telt.

Németh Szilárd

Németh Szilárd a Jedlik Ányos Gimnázium felújításáról szóló egyik legutóbbi sajtótájékoztatón – Forrás: a politikus Facebook-oldala

13 fős tanács vitatja meg a felújítást

Némileg túlzás, hogy nem történt semmi, mert alakult egy 13 fős tanács, az Új Jedlik Ányos Gimnázium Társadalmi Egyeztető Fórum, ami 2018 óta vitatja meg a terveket, és az ő elképzeléseik alapján zajlott le az építési közbeszerzés. Benne Németh Szilárd mellett olyan tagokkal, mint Klinghammer István volt oktatási államtitkár vagy Takaró Mihály irodalomtörténész. Bár az iskolát a bencések alapították, Németh Szilárd közlése szerint Várszegi Asztrik bencés püspök nem kért a feladatból, hogy a tanács tagja legyen.

Összerúgta a port a polgármesterrel

A napokban Németh Szilárd előbb helyszínbejárással, sajtótájékoztatóval, majd a munkaterület átadásával is jelentkezett. Miközben a jelek szerint eléggé elmérgesedett a viszonya utódjával, Borbély Lénárd polgármesterrel. A helyszínbejárás után Németh Szilárd azt írta a Facebookon, október 18-án, hogy már csak a polgármester aláírására vár a projekt és kezdődhet a teljes megújulás. Borbély Lénárd kommentben jelezte erre, hogy az említett kivitelezési szerződést már egy hete aláírta.

“Németh Szilárd, mint micsoda?”

Németh Szilárd már semmilyen Csepelhez kötődő hivatalos funkciót nem tölt be. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és a Fidesz egyik alelnöke. A hírek szerint ez is vezetett Borbély Lénárddal való jó munkakapcsolata megromlásához: utóbbi állítólag sérelmezte, hogy még mindig “főnökösködik” a kerület felett. “Érdeklődnék, Németh Szilárd, mint micsoda van ott. Úgy értem, mi köze hozzá? Nem építész, nem pedagógus a Jedlikben, nem Csepel országgyűlési képviselője, nem kormánymegbízott a Jedlikkel kapcsolatban. Szép is lenne, ha ehhez is kormánymegbízott kellene” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban egy kommentelő Németh Szilárd Facebook-oldalán.

Talán két év múlva átadják

“Most még legalább 670 napig fog tartani a tervezés és a kivitelezés. Vagyis jó esetben a 2023/24-es tanévben költözhetnek vissza az eredeti helyükre” – írta a napokban a Facebook-oldalán Csepel és Soroksár független országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs. A 21 milliárdos összeg, mint írta, “igen jelentős költségnövekedés” a kezdeti 5 milliárdhoz képest. “Ha ezt valaki hatékony kormányzásnak tudja nevezni, annak csak gratulálni tudok. A jedlikeseket pedig nagyon sajnálom, hiszen méltatlan körülmények között kell dolgozniuk már évek óta, és ez még legalább két évig így lesz” – tette hozzá.

Már nem ott élik át az érettségit 

Már most is lesz olyan évfolyam a Jedlikben, amelyik úgy érettségizik, hogy tanulmányaik során egy percet sem töltöttek az intézmény emblematikus épületében. Eközben viszont úgy hírlik, hogy bár a 2014-es országgyűlési választáson nem tudta megvédeni a mandátumát Németh Szilárd, mert alulmaradt Szabó Szabolccsal szemben, jövő tavasszal ismét megpróbálja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Látványterv az elképzelt komplexumról – két focipálya, új épületegyüttes is létesülne. Forrás: Csepel.hu