A kormány minden olyan intézkedés ismételt bevezetésének a lehetőségét mérlegeli a koronavírus-járvány elleni védekezésben, amellyel tavasszal már élt – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn Budapesten, az Idősek Tanácsának ülésén.

Sokkal nehezebb lesz

Novák Katalin azt mondta, hogy a helyzet nem könnyebb, mint egy hónapja, és várhatóan még sokkal nehezebb lesz.

Készül a kormánydöntés

Kedden és szerdán döntéseket hoz a kormány, ezekhez akarja kikérni az idősek véleményét, hogy jól határozzon – hangoztatta a miniszter. A cél, hogy minél sikeresebb legyen a védekezés, minél több életet tudjanak megmenteni.

Bajban az ellátórendszer

A járvány komoly kihívások elé állítja az egészségügyi ellátórendszert – emelte ki Novák Katalin, hozzátéve, hogy ezért szigorított a kormány az előírásokon.

Sikeres védekezést akarnak

A védekezés első hulláma nemzetközi összehasonlításban is sikeresnek volt nevezhető; azt akarják, hogy a második is így alakuljon – mondta.

Ausztriára szegeződő tekintetek

A miniszter közölte: ahogy tavasszal, most is folyamatosan figyelik Ausztriát. A hasonló adottságok miatt arra számítanak, hogy hasonlóan alakul a járványügyi helyzet a két országban. Néhány nap, hét múlva várhatóan “drámaibb lesz a helyzet” Magyarországon – jelentette ki.

Készül a magyar védőoltás

Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott, hogy “gőzerővel” fejlesztik a magyar védőoltást, és jól állnak.

Sok az idős

Kiemelte, hogy a lakosság egyötöde 65 év feletti. Arra törekednek, hogy még inkább együttműködővé tegyék a társadalmat – fűzte hozzá.

Emelkedik a vírus örökítőanyaga a szennyvízben

Sajnos azt tapasztalják, hogy szinte minden mérési ponton emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, ami azt jelzi előre, hogy még korántsem érte el a csúcspontját a járvány – mondta Müller Cecília.

Jelentős tudásanyag

Biztatásképpen az országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy tavasz óta ugyanakkor jelentős ismeretanyag halmozódott fel a koronavírusról, a fertőzés kezeléséről.

MTI/BPK – Kiemelt kép: Novák Katalin – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd