82 éves korában meghalt Sas József. A kabarékirály súlyos agyvérzése miatt évek óta nem hagyta el otthonát. Ennek ellenére mégis elkapta a koronavírust. Egy fővárosi kórházban hunyt el szombat éjszaka. Amennyiben a zsidó hagyományok szerint helyezik végső nyugalomra a művészt, akkor 3 napon belül el is temethetik Sas Józsefet.

Büszke volt zsidó származására

Sas József barátja és kollégája, a Hacsek és Sajó páros másik fele, vagyis Beregi Péter a Ripostnak mesélt arról, hogy a színész büszke volt zsidó származására, a zsidó hagyományok szerint pedig a halált követő három napon belül el kell végezni a gyászszertartást.

Édesapja Auschwitzban halt meg

 „Józsi, amellett, hogy istenfélő ember volt, nagyon büszke volt zsidó gyökereire, hiszen ez a fajta öntudat a tragikus sorsú édesapjára emlékeztette őt.  Igaz, hogy nem tartotta a hagyományokat, de mégis úgy vélem, hogy zsidó szertartáson veszünk majd tőle végső búcsút. Eszerint három napon belül el kell temetni a testét” – mondta Beregi Péter.

Heller Tamás is gyászolja Sas Józsefet

Heller Tamást 42 éves barátság kötötte össze Sas Józseffe, amely egy előadás után szövődött. „1978 februárjában még Komlós János és Marton Frigyes szerződtetett a Mikroszkóphoz, akkor Jóska már tagja volt a társulatnak. Hónapokkal korábban, tavasszal vendégjátékon jártak a debreceni színházban, ahol akkor játszottam. Előadás után Sassal ketten átmentünk Nyíregyházára egy étterembe fellépni. A műsor után visszafelé az autóban odahajolt hozzám és azt mondta: Én nem tudom, hogy a Mikroszkópban mit fogsz játszani, de az én műsoraimban mindig benne leszel. Így kezdődött a mi barátságunk, ami az utolsó pillanatáig tartott – mondta a Blikknek Heller Tamás.

Nyertes Zsuzsa napok óta imádkozott

Hosszú évtizedeken keresztül az egyik állandó szereplője volt Sas József kabaréinak Nyertes Zsuzsa. A két művész kölcsönösen szerette és tisztelte egymást, a színésznő napok óta imádkozott a humoristáért.

„Neki már jó ott”

„Nagyon erős volt a szervezete, az agyvérzése után is minden erejével azon volt, hogy meggyógyuljon és már a következő Sas kabarét tervezte. Én nem zavartam, nem hívtam, de közös barátaink által mindig mindent tudtam róla. Neki már jó ott!” – mondta a színésznő a Borsnak.

Medveczky Ilona egyik legrégebbi barátja volt

Medveczky Ilona úgy érzi, a humorista halálával az egyik legrégebbi barátját veszítette el. A táncművészt kora reggel egy ismerőse értesítette Sas József haláláról.

Feleségével pár napja váltottak sms-t

„Kivágtak egy darabot a szívemből. A legőszintébb, legrégebbi, legszeretőbb barátomat veszítettem el. Sas Jóska is a legnagyobb hódolóim között volt, a Moulin Rougeben gyakori vendégek voltak más színészekkel. 3 éven keresztül minden előadáson ott álltak a karzaton. Két, három napja írt nekem Zsuzsi, a felesége sms-t, hogy a beteg jól van, reménykedünk, egyre jobb híreket kapunk” – mondta a Blikknek Medveczky Ilona.

Nem tudják, hogyan kaphatta el a vírust

„Máig nem értjük hogyan kapta el a koronavírust, mert a felesége a lánya nem lett beteg, a tesztjük is negatív volt. Amíg kórházba nem került, gyakran hívtuk is egymást, a névnapomon még gratulált és jót beszélgettünk. Ez a sok halál nagyon megvisel, egyik sokkból esek a másikba” – mesélte a táncművész.

Kiemelt kép: Sas József – Forrás: Youtube/ATV – BPK-montázs