A helyi ellenzéki politikusok szerint mélyen áron alul juttatta telekhez a közeli munkatársait Törökbálint fideszes polgármestere Elek Sándor, ezért feljelentették. A rendőrség hűtlen kezelés miatt nyomozást rendelt el. A polgármester szerint az ellenzék átveri a helyieket, és ennek érdekében ártatlanok meghurcolásától sem riad vissza.

Megugrott az ár

A polgármester azért került tűzvonalba, mert két olyan telket adott el Törökbálinton az önkormányzat, amelyeket néhány hónappal később egy bank az leadási ár háromszorosára értékelt.

Feljelentés

A törökbálinti LMP-s Bruder Márton és az érdi alpolgármester, Tetlák Örs tett feljelentést Török Sándor ellen. Bruder szerint a fideszes polgármester a képviselő-testületet megkerülve, áron alul döntött telkek eladásáról.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Közeli munkatársak

A két telekhez a polgármester személyes asszisztense és a közbeszerzésekért felelős ügyintéző hölgy jutott hozzá – írja az Átlátszó.hu. A feljelentők szerint azért értékelték 15 millió forintnál olcsóbbra a telkeket, hogy a polgármesternek ne kelljen bevonni a bizniszbe a képviselőtestületet.

8 millióból 24 millió

Kiderült, hogy a telkeket 8 és 4,5 millióért kapta meg a két munkatárs, két hónappal később viszont ugyanazt a telket már 24 millióra értékelte egy bank.

40 milliót is érhet

Az ellenzék érvelése szerint mivel a bankok az ingatlan értékének maximum 60 százalékára adnak hitelt, ezért a 8 millióért megvett telkek 40 milliót is érhetnek.

Nekimentek a polgármesternek

A polgármesternek sokan nekimentek, mondván ilyen olcsón ők is vennének telket, de az önkormányzatnál gyakran azt mondják, nincs eladó telek, vagy ha mégis, nem ilyen áron.

Nem nyilatkozott

Elek Sándor a rendőrségi eljárásról nem kívánt nyilatkozni a portálnak, azt azonban a Facebook oldalán leírta, miért ugrott meg a két ingatlan értéke nyolc hét leforgása alatt, így fogalmazott:

Sokba került volna az önkormányzatnak

„Az ügyben érintett mindkét ingatlanról elmondható, hogy fekvésük és adottságaik miatt nem a legkelendőbb telkek közé tartoztak. Az önkormányzatnak mindkét esetben komoly összeget kellett volna arra fordítania, hogy a Törökbálinton általánosnak mondható áron legyenek értékesíthetőek.

Minden szabályos volt

Az ingatlanbecslés szabályosan és reálisan állapította meg azt az összeget, melyen a telkeket – a szabályokat betartva értékesíteni lehetett” – írja a polgármester.

Sokat költöttek rá az új tulajdonosok

Eleks Sándor így folytatja: „A szerződések megkötése után a tulajdonosok komoly összeget fordítottak a telkek rehabilitációjára. Közműveket vezettek be, támfalat építettek, életveszélyesnek minősített épületet bontottak, szemetet és építési törmeléket szállítottak el. Tehát a tulajdonosok a vételáron felül komoly összeget fektettek bele a rendezésbe. A telkek értéke így természetesen napjainkra megváltozott.” – teszi hozzá Elek Sándor, aki fényképet is posztolt a lepattant ingatlanokról.

Kiemelt kép: Elek Sándor Törökbálint polgármestere – Forrás: Facebook/Elek Sándor