A régóta családi házban élők már tudják, hogy egy ápolt kert bizony sok tennivalóval jár, és megfelelő gondozása sokféle eszközt igényel. Az újonnan kertes házba költözők legtöbbször zöldellő pázsitról és szépen nyírt sövényről ábrándoznak, de gyakran szembesülnek azzal, hogy nincs megfelelő felszerelésük ennek biztosításához.

Az alábbiakban nekik szeretnénk segíteni a legalapvetőbb szerszámok bemutatásával, amelyeket viszonylag kis költséggel is be lehet szerezni.

Lapátok

A kerti lapát olyan univerzális eszköz, amely egyetlen szerszámoskamrából sem hiányozhat. Akár tereprendezésről, kisebb építési munkálatokról vagy a homokozó feltöltéséről van szó, egy minőségi lapátra mindenképpen szüksége lesz. Meg kell említeni a kis méretű viráglapátot is, amely keskeny kialakításának köszönhetően különösen palántázáshoz és a virágok cserépbe ültetéséhez, átültetéséhez ideális.

Ásó

Egy jó ásó fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A használatára szükség lesz a veteményes kert vagy a virágágyás földjének fellazításakor, de a bokrok és a fák ültetőgödrének kiásásához is nélkülözhetetlen.

Mindenképpen érdemes olyan típust választani, amelynek nyele ergonomikus kialakítású, hegye pedig éles, hiszen ez nagyban megkönnyíti a vele való munkát.

Kapák

A kapa szintén igen sokoldalú kerti szerszám: fellazítható vele a virágágyások, valamint a veteményeskertek talaja, de segít a gumós és gyökeres haszonnövények kiforgatásában is. Hasonló, de egy kézzel is használható szerszám a dupla kapa, amely nevét onnan kapta, hogy míg egyik oldalán hagyományos kaparész található, a másikon talajlazító villa. Mérete miatt főleg kisebb ágyásokban használható, akár ültetéshez is.

Gereblyék

Gereblyéből is többféle típus kapható, amelyek kialakítástól függően alkalmasak tereprendezésre, a lenyírt fű vagy a lehullott falevelek összegyűjtésére.

Metszőollók és ágvágók

A kisebb ágak, hajtások és levelek levágására kiválóan alkalmas egy metszőolló is, de a vastagabb vagy nehezebben elérhető ágakhoz már komolyabb teleszkópos ágvágó szükséges.

Talajlazítók

A talaj lazítására és szellőztetésére alkalmas a vasvilla is, de kaphatók speciálisan erre a célra kifejlesztett, könnyen használható szerszámok is. A nagyobb felületű pázsitok ápolásához egy minőségi fűnyíró mellett elektromos vagy kézi gyepszellőztetőre is szükség van.

Kerti locsolótömlők

Az időjárás szeszélyei miatt egy ápolt kert mindenképpen öntözést igényel. Ez egészen kis területen megoldható akár öntözőkanna segítségével is, de nagyobb kertekben egyszerűbb megoldás a feltekerhető locsolótömlő használata.

Legyen szó bármilyen kerti szerszámról vagy eszközről, amely kertje gondozását, szépítését szolgálja, a VasMuszakiBolt.hu webáruházának széles kínálatában garantáltan megtalálhatja a megfelelőt.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!