Leállt a hulladékszállítás Budapest egyes részein, miután az FKF Ecseri úti telephelyén bejelentés nélküli sztrájk kezdődött. A Budapesti Közművek keretein belül működő társaság néhány száz munkavállalója nem vette fel a munkát. A szakszervezeti vezető szerint hanem sikerül megállapodni, a sztrájk holnap is folytatódhat.

Nem viszik el a szemetet

A Blikk információi szerint az FKF Ecseri úti központjánál reggel kezdtek gyülekezni reggel a kukások, akik fizetésemelést követeltek. Az épületnél egy vezetővel próbáltak tárgyalni, amiből kiabálásig fajuló vita alakult ki. Nemcsak az Ecseri útról, hanem az óbudai hulladékégetőtől sem vonultak ki a kukások, így nem indult meg a szelektív hulladékszállítás, illetve a kommunális hulladékszállítás egy része sem. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kirúgással fenyegetett a szakszervet vezetője

Később lement a telep udvarára egy szakszervezeti vezető, Lázár Lászlóné Éva, aki azt mondta a dolgozóknak, vegyék fel a munkát, különben kirúgják őket. A szemétszállítók erre skandálni kezdtek: „Menjen haza!” Az egyik dolgozó küldte el, felhívva a figyelmét, hogy a szakszervezet dolga a dolgozók képviselete lenne, nem pedig a munkáltató érdekeinek a képviselete a dolgozókkal szemben.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

„A hibás kukásautók nem indultak el”

A HVDSZ 2000 szakszervezeti elnöke elmondta: a hulladéklerakók és sofőrök felvették a munkát, azokat a gépeket adták le, melyekkel az ellenőrzés során probléma volt. Így a kocsik és az azon dolgozó sofőrök, rakodók a telephelyen maradtak.

Holnap is folytatódhat a sztrájk

Király András a Blikknek azt mondta, hogy elképzelhető, hogy a spontán megmozduláshoz többen is csatlakoznak majd. Jelenleg a dolgozók arra várnak, hogy a menedzsment tárgyaljon velük, és egy olyan vezetőt küldjenek oda hozzájuk, aki döntési kompetenciával bír. Amennyiben nem sikerül megállapodni, a sztrájk holnap is folytatódik.

Zuglóból sem vitték el a szelektív hulladékot

Fotó: BPK

Inflációra hivatkozik az FKF

Az FKF nekünk eljuttatott közleménye szerint a munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a Főváros által adott 15 százalékos béremelést az infláció és a rezsi növekedés felemésztette. Azt írták, hogy a Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban.

Egy nyilatkozat dühítette őket

A Blikk szerint viszont az okozta a sztrájkot, hogy korábban valaki azt nyilatkozta, a hulladékszállítóknál a fizetés a 400.000 forintot is elérheti bizonyos idő után, ami az ott dolgozók szerint nem igaz.

Kevés a fizetésük

Azt mondták, hogy kétszázezreket keresnek, miközben ők gondoskodnak arról, hogy a város ne fulladjon bele a szemétbe. Az egyik dolgozó szerint más helyeken 400-450 ezer forintokért keresnek munkatársakat a hulladékszállító cégek.

Delegációt várnak

Az FKF azt írja, hogy a jogellenes vadsztrájkot nem tartja megfelelő és célravezető eszköznek, ezért felkérték az érintett munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel. A közlemény szerint a közművek vezetése készen áll arra, hogy jogszerű keretek között közösen keressenek reális megoldást a kialakult helyzetre, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a munkavállalók jelöljék ki maguk közül a választott tárgyaló delegáció tagjait. Amennyiben ez nem történik meg, a budapestiek rövid időn belül meg fogják szenvedni a hulladékszállítás leállását.

Keveset utal a Kukaholding

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a Társasághoz. Ahogy arról a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk, a Budapesti Közművek többször jelezte a munkavállalók felé, hogy az állami kukaholding az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3-5 Mrd Forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF tevékenységének finanszírozására. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: FKF Facebook oldala