Feleslegesnek és jogtalannak tartják a háziorvosok, ha az óvoda vagy iskola „egészséges igazolás”-t kér a szülőktől. Egyes doktorok már meg is tagadták az igazolások kiadását.

Novák Hunor gyermekgyógyász után Dr. Korausz Etelka pomázi házi gyermekorvos is Facebook oldalán tette közé, hogy miért értelmetlen és jogtalan „egészséges igazolást” kérniük a szülőktől az iskoláknak és az óvodáknak.

A pomázi doktornő a helyi nevelési intézmények vezetőinek is eljuttatta az alábbi levelét, amelyben többek közt azt írja, hogy szülőket ne is küldjék hozzá igazolásért, mert nem fogja kiadni.

 „Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy az oktatási-nevelési szakmai módszertani levelek, valamint az intézmények házirendje nem vonatkozik az orvosokra, nem kötelezi az orvosokat olyan feladatok elvégzésére, aminek nincs törvényi háttere.

Pl.: közösségbe kerülés előtt egészséges igazolás kiadása, vagy ami még ennél is értelmetlenebb: szünet után visszatérő (!) gyermekek egészségi állapotáról orvosi vélemény kiadása, „3 napon belüli egészséges igazolás” kiadása”

„Szeretnénk Önt emlékeztetni arra, hogy a jelenleg hatályos törvények értelmében a fertőző betegség után a közösségbe visszatérő gyermekeknél az orvosnak csak a bölcsődések esetében kell arról nyilatkoznia, hogy a gyermek már nem fertőző beteg, az ő esetükben a hiányzás időtartamát nem kell orvosnak igazolnia. (15/1998 ( IV.3.) NM)

Az óvodások (és az iskolások) esetében betegség után a tünetmentességről nem kell külön orvosi nyilatkozat, az ő esetükben csak a betegség miatt történő hiányzás időtartamát kell orvosnak igazolnia. Ilyenkor nem kell ‘egészséges igazolás’, valamint az orvos előre kiadhatja az igazolást, ‘megtippelheti’ a hiányzás végét, újabb kontroll nélkül. (20/2012 (VIII.31.) EMMI)

A doktornő részletesen megindokolja, hogy miért szakmaiatlan az igazolások kiadása:

„Tájékoztatjuk arról, hogy a jelenleg érvényes, bölcsődésekkel kapcsolatos, betegség utáni orvosi nyilatkozatot is orvosszakmai szempontból értelmetlennek tartjuk, hiszen a tünetmentességet az esetek messze legnagyobb részében csak a szülő ismeri, és az orvos a szülő nyilatkozata alapján kell, hogy kiadja az igazolást. Orvosi vizsgálat esetén sem lehet egyértelműen kijelenteni azt, hogy a gyermek nem fertőz, hiszen egy beteg már akkor is fertőzhet, ha csak lappang benne a betegség, és még tünetei nincsenek. Valamint, ha egy gyermek a vizsgálat pillanatában egészségesnek látszik, akkor sincs garancia arra, hogy ez az állapot akár fél óra múlva nem változik. Kérjük ezt figyelembe venni, és az igazolás információtartalmát eszerint értékelni!

Az óvodai (és iskolai) hiányzások esetében is csak a szülő tudja hitelt érdemlően igazolni azt, hogy betegség miatt mennyi ideig hiányzott a gyermek, ezért ez az igazolás is csak a szülő szavát igazolja.

A fentieken kívül fontos azt is tudni, hogy jelenleg törvény nem kötelezi a szülőt arra, hogy beteg gyermekével orvoshoz forduljon, ez mindig a szülő döntése kell, hogy legyen! Dönthet úgy, hogy megoldja a problémát, és nem, vagy csak telefonon kér orvosi segítséget. Ezért az ilyen esetben kiadott igazolások mind a bölcsődések, mind az óvodások (és iskolások) esetében tökéletesen feleslegesek, hiszen csak a szülő szavát igazolják.

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében indokolt esetben az intézmény (óvoda, iskola) saját hatáskörben bármennyi hiányzást igazolhat.”

Kiemelt kép: illusztráció