Csáky Somát tavaly áprilisban 25 ezer volt erősségű áram rázta meg egy vasúti vagon tetején, amikor egy társa életét próbálta megmenteni. A 16 éves fiatal túlélve a balesetet másoknak szeretne segíteni történetével, és a véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet.

Tragédia a vasútállomáson

A BudaPestkörnyéke.hu is írt arról, hogy 16 éves Csáky Soma lába tavaly áprilisban sérült meg a sárospataki pályaudvaron. Osztálytársaival az állomáson voltak, amikor egyik barátja felmászott egy vagon tetejére, hogy szelfit készítsen, és megrázta a nagyfeszültségű vezeték. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Hamuvá vált izmok és idegek

Soma látva a lángoló barátját, felmászott a vonat tetejére, és lábbal elkezdte oltani a társát, amikor őt is megrázta az áram. Ekkor leesett a vagonról, súlyos koponya- és lábtörést szenvedett. Testének több mint 70%-a megégett, izmok, idegek váltak hamuvá egyetlen pillanat alatt. Somát a miskolci kórházba szállították, ahol koponyaműtéten esett át, majd a baleset után három nappal átszállították a Bethesda Gyermekkórház égéssebészeti intenzív osztályára.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Újrakezdés

Ébredése után csak tolószékkel, később járókerettel tudott közlekedni, de azóta sokat fejlődött: gyógytornára és hegkezelésre jár minden héten. Jelenleg alsóvégtag-erősítést végeznek Somával, ami azért fontos, mert nagyon sokat feküdt altatásban, és nagyon sokat fogyott, főleg az izmaiból.

Túl 12 nagy műtéten

A hosszas kórházi tartózkodás után a barátját mentő hős hazamehetett a családjához, ahol otthoni rehabilitációban részesült. „Soma az égésben elveszítette bal fülét és hajának egy részét. Pillanatnyilag tizenkettő nagy műtéten van túl, de még van hátra néhány. Ezt követhetik majd az esztétikai korrekciók, illetve az ez irányú lehetőséget felmérése” – árulta el az édesapa a Metropolnak.

Biatorbágyon élt

Soma a balesetet megelőzően töltötte be a tizenötödik életévét. Biatorbágyon élt nővéreivel és szüleivel, majd kollégista lett Sárospatakon, ahol a Református Kollégium Gimnáziumának tanulója lett. Hosszú évekig kosárlabdázott, majd kenuzni kezdett. A baleset már igazolt kenusként érte őt. Szeretett gördeszkázni, gitározni, mopsz kutyájával játszani, Marvel-filmeket nézni és Bon Jovit, heavy metalt és rapet hallgatni, azaz élte a boldog tinédzserek életét. 

Minden megváltozott

A baleset után minden megváltozott: azóta Soma egyéni tanrendben tanul, hetente 2-3 napot tölt jelenléti oktatásban az osztályával, ahová szülei kísérik őt. Napi huszonnégy órában kompressziós ruhát hord, amelyhez egy maszk is tartozik, melyet néha levesz, ha éppen eszik vagy hivatalos személlyel beszélget. Ez a „csodaruha” meggátolja a hegburjánzást, és évekig rajta lesz még. Környezete, főleg az iskolatársai, kis hősként tekintenek rá.

Elkészült a Somakönyv

Soma édesapja megírta fia történetét, és a sérülés utáni első 105 napot. A Somakönyv Soma teljes beleegyezésével íródott. A könyv minden mondatát felolvasta neki édesapja, mielőtt nyomdába került.

Érdekes lesz felidézni a történteket

Soma szerint érdekes lesz húsz év múlva majd elővenni a könyvet, és minden egyes pillanatát felidézni majd annak, hogy honnan indult a mostani élete, pláne, hogy édesapja meséli el. „Az eseményeket feldolgoztam, nem agyalok azon, hogy miért történt mindez. Nehéz elfogadni, hogy örök nyomai lesznek a balesetnek, illetve, hogy ennyire hosszú a rehabilitáció és a felépülés, nem tudom, meddig és hova vezet az út” – mondta Soma a lapnak.

Népszerűsíti a véradást

Soma 100 egységnyi vért kapott a Bethesda Gyermekkórházban, ahol több mint száz napot töltött, főként az intenzív osztályon. Éppen ezért is vállalta el szívesen, hogy influenszerként népszerűsítse a véradást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: Illusztráció. Fotó: RTL.