Hónapjai lehetnek hátra egy 21 éves lánynak, aki korábban két szívátültetés után is talpra állt. Zsuzsi tíz évesen került kórházba szívizom-gyulladással és lényegében tíz éve harcol a gyógyulásért. Szerettei azonban lesújtó híreket kaptak a közelmúltban. A lány most leírta, mik az utolsó kívánságai.

Végstádiumú szívelégtelenség

„A Szerelmem végstádiumú szívelégtelenségben szenved. 10 éves korában diagnosztizálták nála a vírusos eredetű szívizomgyulladását, melynek eredménye, hogy szívtranszplantáción esett át. Kapott egy újabb esélyt az életre. De az évek során a szervezete felismerte az idegen szervet, ellenanyagokat kezdett termelni, egyre inkább gyengült az állapota továbbra is. Ezért 2021 novemberében másodjára is szívtranszplantáción esett át, ezzel egy újabb esélyt kapva” – írta a közösségi oldalon a fiatal lány párja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fájdalmas eredmények

„2023 októberét írjuk. Nem telt el egészen 2 év, mióta megkapta a második szívét. Sajnos a jelenlegi eredmények fájdalmasak. A szív koszorúserei záródnak, illetve magas az ellenanyag szint. Természetesen mindezek ellenére mi reménykedünk, s hiszünk abban, hogy Zsuzska állapotának romlása jelentős mértékben lassítható, megállítható. Egy ártatlan, jószívű 20 éves lány, aki előtt még ott áll az élet, s ezernyi tapasztalat vár rá” – folytatódott a történet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Váratlan szövődmények

A második szívátültetésen 2021 novemberében esett át a fiatal lány. A transzplantáció után sok, váratlan és életveszélyes szövődmény lépett fel. Zsuzsi kétoldali tüdőgyulladást kapott, veséjét hónapokig kellett dializálni, majd agyi trombózisok, ödémák, bevérzések léptek fel.

Élni akart, leérettségizett

Zsuzsi élni akart, javult az állapota, és a műtét után 5 hónappal hazaengedték. Ezután sikeresen leérettségizett, folyamatosan javult az állapota, így barátjával kirándulhatott, sportolhatott, bálba mehetett és még szórakozni is eljutott kortársaival.

Menthetetlen a szíve

Az öröm nem tarthatott sokáig: kezelőorvosai közölték, szíve menthetetlen. Ismét beindult a végleges és visszafordíthatatlan kilökődési reakció. A szörnyű folyamatot most már nem lehet megállítani, csak lassítani, ugyanis harmadik transzplantációra nincs lehetősége, elevenítette fel a civishir.hu.

Csak a csodában bízhatnak

 „Az első hetek sokkja után nehezen tértünk magunkhoz és fogalmam sincs, hogy Zsuzsinak honnan van ehhez elég ereje. Most már csak az isteni csodában bízhatunk, bár az orvosai mindent próbálnak megtenni érte. A betegséget gyógyítani nem lehet, infúziós kezelésekkel tudják lassítani a folyamatot” – mondta a lány édesanyja a Blikknek.

Nem akar ezen gondolkodni

„Úgy vagyok vele, hogy ezt az egészet inkább feltettem egy magas polcra, ahol nem is látom. Nem szeretném, hogy az töltse ki a mindennapjaimat, nem akarok azon gondolkodni, meddig élek még. Ezért összeírtam azokat a dolgokat, amiket szeretnék még megcsinálni” – árulta el a lapnak a lány.

Összeállította a bakancslistát

Zsuzsi szeretne eljutni külföldre, ahol még sosem járt, szeretne úszni a tengerben, korcsolyázni a Városligetben, megszerezni a jogosítványt, vagy eljutni egy balett-előadásra. A család önerőből azonban még ezeket sem tudja megengedni magának, hiszen az amúgy masszőrként dolgozó édesanya szinte minden idejét kitölti, hogy gondoskodjon lányáról. Ha szeretne Zsuzsinak segíteni, a pénzbeli adományokkal is sokat tehet. Az édesanya számlaszáma: Tóthmartinez Beatrix Krisztina HU68-12052712-00466375-00100008 Raiffeisen Bank Zrt. Swift kód: UBRT HUHB

Évente félszáz műtét

Egy szívátültetés során a beteg szív helyére egy agyhalott donor jól működő szívét ültetik be. Magyarországon évente mintegy 50 felnőtt szívátültetést végeznek a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A beavatkozás egyéves túlélési esélye 80 százalék fölötti, ami nagyon jónak számít. Átültetésre akkor van szükség, ha valaki végstádiumú szívbetegségben szenved. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zsuzsi élni akar. Fotó: Facebook