Oroszország lakosságához fordult Ukrajna elnöke. Volodimir Zelenszkij azt kérte a szomszédos ország polgáraitól, hogy menjenek ki az utcára és mondják azt az orosz vezetésnek, hogy élni akarnak. Az ukrán elnök annak kapcsán intézett szívszorító szavakat az oroszokhoz, hogy az éjszaka Putyin hadserege megtámadta Zaporizzsja atomerőművét, amelynek egyik épülete kigyulladt.

Atomerőműre lőttek

„Oroszországon kívül egyetlen ország sem lőtt még atomerőművekre. Ez az első alkalom az emberiség történelmében” – mondta csütörtök reggel Ukrajna elnöke, miután az orosz hadsereg megtámadta Európa legnagyobb atomerőművét Zaporizzsjában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felhívás az orosz néphez

„Nem akarunk még egy Csernobilt, kérek minden orosz embert, menjen ki az utcára és mondja azt az ország vezetőinek, hogy élni akarnak” – ezt üzente Oroszország lakosainak Volodimir Zelenszkij.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Megemlékezett Csernobilról

Ukrajna elnöke szívszorító szavakkal emlékezett meg az 1986-os csernobili atomerőműben történt katasztrófáról. Azt mondta, ez mindannyiunk tragédiája volt, nem ismétlődhet meg még egyszer. „Emlékezzünk arra, amikor evakuálni kellett mindenkit 30 kilométeres körzetbe” – mondta Ukrajna első embere.

„Nem tudja hol a határ”

„A radioaktív sugárzás nem tudja, hogy hol van Oroszország, nem tudja, hogy hol van az Önök országának a határa”.

Sokkolta a világ vezetőit

Zelenszkij arról is beszélt, hogy egész éjjel kapcsolatban volt a világ vezető politikusaival, akiket szinte sokként ért a zaporizzsjai atomerőmű elleni történt támadás.

Nem fenyegetés, valóság

„Figyelmeztetünk mindenkit, hogy soha egyetlen nemzet sem lőtt atomerőműveket. Az emberiség történetében először követ el nukleáris terrorizmust egy terrorista állam. Az orosz propagandisták azzal fenyegetőztek, hogy atomhamuval borítják be a világot. Ez most nem fenyegetés. Ez a valóság” – mondta Volodimir Zelenszkij péntek reggeli videóüzentében.

Kigyulladt az atomerőmű

Hajnalban kigyulladt a Zaporizzsjai atomerőmű. Az orosz haderő tüzet nyitott Európa legnagyobb atomerőművére, szerencsére az üzemnek csak a kiképző épülete kapott lángra.

4 órán át égett az épület

Az épület legalább négy órán át égett, miután az orosz csapatok megakadályozták, hogy a mentőcsapatok az épülethez érjenek.

Tűz az atomerőműben

Forrás: Zaporizzsja webkamera

Eloltották a tüzet

Az ukrán mentőszolgálat megerősítette, hogy a tüzet helyi idő szerint reggel 6 óra 20 perckor eloltották. Az erőműtől délkeletre fekvő Enerhodar városának polgármestere szerint az erőműben folyó harcok is megszűntek.

Elfoglalták az atomerőművet

Majd nem sokkal később, Putyin hadserege elfoglalta az atomerőművet, derül ki a Nukleáris Szabályozási Főfelügyelőség Facebook-posztjából. A főfelügyelőség azt írta, az atomerőmű alkalmazottai a helyükön dolgoznak, és felügyelik a korábban találatot kapó létesítmény biztonságos üzemeltetését.

ENSZ felszólítás

Az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve felszólította az oroszokat, hogy ne vegyenek célba atomerőműveket, és „súlyos veszélyre” figyelmeztetettek abban az esetben, ha a reaktorokat találat éri. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.