Sasszeme van, sosem hibázik, és mindig tudja, honnan adhatja le a tökéletes lövést. Magyarország egyik legjobb mesterlövésze vigyáz a köztársasági elnökre, Áder Jánosra.

Tűpontos

Magyarország egyik legjobb mesterlövésze védi Áder Jánost és családját a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrségnél. Roland több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik, és még egy pingponglabdát is eltalál 200 méterről – írja a Blikk.

Kell a csapatba

“Nem árt, ha híre megy, hogy ilyen ember is van a csapatban, hiszen elveszi a kedvét annak, aki esetleg próbálkozna. Inkább keres magának másik célpontot” – mondta a lapnak Pomozi Sándor ezredes, az egység parancsnoka, aki azt is elmondta, nem azért van szükség a mesterlövészre, mert félnek egy esetleges támadástól, hanem azért, mert különleges szemmel tudnak feltérképezni egy adott helyszínt vagy helyzetet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így dolgoznak

A mesterlövész elárulta, hogy amíg a merénylő dolga az, hogy rést keressen a védelmen, nekik pedig az a feladatuk, hogy jó irányba állítsák a pajzsot. Elmondta, hogy a nyilvános események előtt elsősorban a merényletre alkalmas helyeket vizsgálják át. Ezeknek a helyeknek a biztosítására lövészeket helyeznek ki különböző pozíciókba.

Mindent tudniuk kell

Roland azt is elmagyarázta, hogy az adott helyszínnek minden centijét meg kell ismerniük, ahol mozogni fog a védett személy. Szerinte még egy kuka távolságának az ismerete is viszonyítási pontként szolgálhat, mielőtt valaki meghúzza a ravaszt.

Egyre nehezebb a dolguk

A hivatásos mesterlövész arról is beszélt, hogy a merényletek egyre személytelenebbek és egyre messzebb követik el őket. Emlékeztetett, hogy 2013-ban egy drón szállt le zavartalanul Angela Merkel drezdai kampányrendezvényén. Ugyanakkor ebből szerencsére nem lett semmi, de ez a védelemnek intő jel volt, hogy komoly rés van a pajzson.

Sosem pihennek

Roland minden egyes alkalommal úgy járja be a helyszínt, hogy figyeli, egy esetleges merénylő honnan tudna támadást indítani, de a menekülési útvonalra is nagyon figyel. Szerinte a köztársasági elnök kifogástalan életet él, mégis mindig 100%-on kell teljesíteniük.

Mindig figyelnek

Roland azt is elmondta, hogy azokat a helyszíneket, ahol Áder minden nap megfordul, ugyanolyan éberséggel őrzik, mint az új helyeket. A köztársasági elnök munkahelyén is, a Sándor-palotában is nem véletlen, hogy Áder autója mindig olyan helyen áll meg, ahol rá se lehet látni.

Ez is érdekelhet

Résen vannak

“A jó mesterlövész a legtöbb esetben a „kard hegye”, és ha kell, sebészi pontossággal képes beavatkozni” – mondja Roland, akinek egyébként nagy szerep jutott a Terrorelhárítási Központ mesterlövész-állományának felépítésében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay