Nem büntetik a boltokban azokat a budapestieket, akik maszk nélkül mennek be, viszont a BKK járatairól leszállítják a védőeszköz nélküli utasokat.

Karácsony Gergely főpolgármester aláírta a határozatot, amely jövő hétfőtől, április 27-től a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében az üzletekben, boltokban, piacokon, taxikban és a BKK járatain is kötelezővé teszi az arc eltakarását – írja a Főpolgármesteri Hivatal.

A maszkviselés előírásakor mindenekelőtt a budapestiek önkéntes jogkövetésére építenek és külön szankciórendszert sem terveznek alkotni.

„A budapestiek eddig is bizonyították, hogy értik és követik a járványveszély csökkentéséhez szükséges korlátozó szabályokat” – írják a közleményben.

A fővárosi fenntartású BKK járművein persze más a helyzet, és mindez nem jelenti azt sem, hogy pusztán kívánság lenne a száj és az arc eltakarása. A BKK járatain az utazási feltételek ma is számos magatartási szabályt meghatároznak (ilyen a szemetelés tilalma vagy szájkosár előírása a kutyáknak), ezek közé illeszkedik majd maszk- vagy sál viselésének előírása is. A magatartási szabályokat megszegőket pedig, ahogy mindig, a sofőr vagy az ellenőr egyaránt figyelmeztetheti, ha pedig ekkor sem tartják be az utasok, ki is zárhatják őket az utazásból.

Ki ellenőrzi, ha maszk nélkül vásárolunk?

Ennél bonyolultabb a kereskedelmi egységek helyzete, hiszen ezek nem önkormányzati fenntartásúak, még ha esetleg az üzletet a fővárostól is bérlik, vagy tőlük kaptak működési engedélyt. A hvg.hu azt írja az érintett kereskedők közül többen nem értették, a boltoknak milyen alapon írnák elő a rendelet betartását, legfőképpen azt, hogy ők ellenőrizzék, van-e a vevőkön maszk. Az Operatív Törzs szerint egy ilyen rendelkezés betartatása az önkormányzat feladata, akár a közterület-felügyelők, polgárőrök közreműködésével.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán