Egy új tanulmány kimutatta, hogy a gáztűzhelyek a gyermekkori asztmás esetek legalább 12 százalékát okozzák. Lehet, hogy az egészségkárosító hatása miatt a gázzal való főzés hamarosan olyan elképzelhetetlen lesz, mint az ólmos festékekkel való mázolás vagy az azbeszttel való építkezés. Endrei Judit emiatt is keresi a gáz alternatíváit.

Szennyező lehet

Az amerikai Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság a földgáztűzhelyek betiltását fontolgatja. Az amerikai konyhák mindegy 40 százalékában használják a gáztűzhelyeket, amelyek főzés közben légszennyező anyagok olyan veszélyes koktélját bocsátják ki, ami elég lehet a betiltásukhoz. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok betegséget okozhat

A gáztűzhelyek veszélyeit bemutató tanulmányokból már 50 éve gyűlnek az információk. Az amerikai környezetvédelmi ügynökség és az Egészségügyi Világszervezet szabványai alapján a gáztűzhelyek nem biztonságos szén-monoxid- és nitrogén-dioxid-szintet hoznak létre, ami légzőszervi megbetegedések, rák, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Gyerekeknek a legrosszabb

Az egyik legnagyobb aggodalomra az asztma ad okot. Egy múlt hónapban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a gáztűzhelyek az amerikai gyermekkori asztmás esetek több mint 12 százalékához járulnak hozzá – írja a Blikk.

Gáztűzhely-lobbi

A gáztűzhelyek gyártóit képviselő Háztartásikészülék-gyártók Szövetsége szerint a főzésnek mindenképpen van károsanyag-kibocsátása és vannak káros melléktermékei függetlenül attól, hogy milyen tűzhelyet használnak. A szövetség képviselője a Bloombergnek elmondta, hogy az országnak a szellőzésre kellene összpontosítania. Az amerikai gázipar is a profitérdekeire hallgat. A Mother Jones oknyomozó portál szerint a Big Flame évtizedek óta próbálja meggyőzni az amerikaiakat a gáztűzhelyek felsőbbrendűségéről, és az utóbbi években felpörgött ez a tevékenység.

Megszólaltak az influenszerek is

Az iparág által szponzorált Instagram-influencerek olyan posztokat osztottak meg magukról, amelyekben gáztűzhelyen főznek, kissé sem visszafogott feliratokkal, mint például: „Tudtad, hogy a földgáz jobb főzési eredményekhez vezet? Elég ügyes, mi?!”

Vége a gáztűzhelyek korszakának

Egy gázpárti csoport 300 ezer dollárt költött egy millenniumi korosztályt célzó kampányra 2020-ban. A gázipari vezetők már az 1930-as években belevitték ezt a gázzal főzés kifejezést a Daffy Duck rajzfilmekbe és Bob Hope hallatlanul népszerű stand up komikus műsorába, hogy felvegyék a harcot az elektromos tűzhelyek elterjedése ellen – írja a The Hustle. A gáztűzhelyek szép karriert futottak be, de lehet, hogy lassan ennek vége.

A gáz alternatíváját keresi Endrei Judit is

Endrei Judit a Facebook-on akadt ki. „Mostanáig mindenhol arról beszéltek, azt javasolták, hogy keressünk a gázfűtésre alternatívát. Mivel van egy kandallóm, vásároltam fát, és most napközben azzal fűtök. Ehhez még jól fel is öltözöm, így a nappaliban elvagyok egész nap” – írta posztjában.

Gáz vs. fa

A műsorvezető így folytatta: „Ma reggel a rádióban egy szakember hosszan ecsetelte, miért nem is olyan jó fával fűteni, lehet, mégis a gáz a jobb, igaz, azzal is spórolósan. Számokkal is igazolta, amiből persze én egy kukkot sem értettem, ami nem is csoda a valamikor hármas matek után. Most mondjátok meg, akkor mi a jó megoldás? Ti mit csináltok?”

Sokan a kályhára esküsznek

A kommentelők többsége a cserépkályha és gáz kombinációval fűt. „A kandalló jó megoldás, barátságos, olcsóbb. Lehet, nem számoltak a drasztikus visszaeséssel és próbálnak terelni. A Te/mi pénztárcánkkal mindenki eldönti mi a jobb. Két kezemen se tudom megszámolni hány “szakember” állított A-t aztán meg B-t az épp aktuális, de mindenképpen gazdasági érdekeltségnek megfelelően. Úgyhogy mint mindig mi is a számunkra észszerűt választjuk” – írták válaszban.

Megfizethetetlen a gáz

„Sajnos nem lehet okosnak lenni ebben a kérdésben. A gáz áprilisig megfizethetetlen… Viszont ha azt nézzük, hogy már eddig is túl sok fát vágtak ki, az állatok élettere egyre csak szűkül élőhelyük pusztítása miatt. Most mi lesz mikor érthető módon az emberek átállnak fatűzelésre?” – írta egy másik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció