171-en haltak meg koronavírus miatt az elmúlt 24 órában Magyarországon. Közben szerdán megnevezték azokat a kórházakat, ahol beoltják majd az egészségügyi dolgozókat. Egyelőre viszont az Európai Unióban még egyetelen egy gyártó vakcináját sem engedélyezték.

5415 új fertőzött

5415 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 265 003 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

171-en haltak meg

Elhunyt 171 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6451 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 77 362 fő, az aktív fertőzöttek száma 181 190.

645-en vannak lélegeztetőgépen

Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7869 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 645-en vannak lélegeztetőgépen.

25 kórházat jelöltek ki

A koronavírus elleni védőoltásokra felkészülés első állomásaként kijelölték azt a huszonöt kórházat, ahol majd megtörténhet az egészségügyi dolgozók védőoltása – közölte a Koronavírus Sajtóközpont szerdán.

Több oltópontot alakít ki egy kórház

A közleményben azt írják, hogy minden megyében lesz erre a célra kijelölt oltópont, és egy kórház 4-6 oltópontot is kialakít majd.

Itt vannak a kijelölt kórházak

Budapesten a Honvédkórházat, a Dél-pesti Centrumkórházat, a Szent János és a Szent Imre Kórházat, a Korányi Pulmonológiai Intézetet és a Semmelweis Egyetemet, vidéken a megyei központi kórházakat, Pest megyében pedig a Flór Ferenc Kórházat jelölték ki oltópontnak.

Külön helységben lehet oltani

A kijelölt kórházaknak az oltásra külön helyiségeket kell kijelölniük, kötelesek biztosítani az online és telefonos bejelentkezési lehetőséget az oltásra jelentkező egészségügyi dolgozóknak, az elvégzett oltásokról nyilvántartást kell vezetniük, az átoltott embereknek pedig oltási igazolást kell adniuk.

Ha majd egyszer megérkezik az oltás…

Az oltópontok kijelölésére azért van szükség, hogy az egészségügyi intézmények időben fel tudjanak készülni arra, ha megérkezik Magyarországra a megfelelő és engedélyezett vakcina. A kijelölt kórházakban a vakcina tárolására a hűtési feltételek adottak – írják a közleményben.

Az EU-ban még nincs engedélyezett vakcina

Sem Magyarországon, sem az Európai Unióban jelenleg nincs engedélyezett koronavírus elleni vakcina. Európában csak a briteknél indult el hétfőn a tömeges oltás. Pénteken kezdenek el tömegesen oltani Oroszországban. Ők azt a saját maguk által kifejlesztett vakcinát adják be állampolgáraiknak, amely körül egyelőre sok kérdés van.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán