Rengeteg új beköltöző érkezett az elmúlt évtizedekben Újbudára, azonban az infrastruktúra fejlesztése nem tudott ezzel lépést tartani – mondja a 11. kerület DK-s polgármestere, László Imre. A kerület vezetője azt is elmesélte, hogyan segített neki pénzt szerezni a fideszes Fürjes Balázs, miért torpedózták meg a Déli Körvasút építését és hogyan épülhetett fel a Mol-torony úgy, hogy a Kerületi Építési Szabályzat szerint erre nem lett volna lehetőség.

60 ezer új lakó

1990 óta a kerületben húszezer lakás épült, ami hatvanezer új beköltözőt jelent, mintha egy Szekszárd vagy Gyöngyös méretű település nőtt volna ki Újbuda határain belül. A kerület nem lett nagyobb, tehát a zöldterületi részek zsugorodtak – mondta László Imre, a 11. kerület, Újbuda polgármestere az Indexnek.

2 milliós négyzetméterár

“Panorámás, Dunára néző lakások felépítése a kétmillió körüli négyzetméterárak mellett rendkívül kifizetődő dolog. Csakhogy az építések volumenével nem tud lépést tartani a szükséges infrastruktúra: a közlekedési kapacitás, az óvodák, bölcsődék, egészségügyi intézmények, iskolai férőhelyek bővítése.” – tette hozzá a polgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Átgondolt településfejlesztés

Ezek szerint Újbuda is az agglomerációs települések problémájával szembesült. Sokan költöztek a kerületbe, de az infrastruktúra fejlesztése nem volt előre kitalálva. Ebből a szempontból Budapest környékén az egyik legjobban előre kigondolt településfejlesztése Biatorbágyon zajlik, ahol a fideszes polgármester jelentős lakosságszám növekedéssel járó ingatlanfejlesztéseket indított el, azonban ezzel egyidőben egymás után épülnek az iskolák és aszfaltozott utak is a településen. De térjünk vissza Újbudához. 

Elvett jogkörök

Az ellenzéki polgármester azt is elmondta az Indexnek, hogy 2020 márciusában a kormányzat az építéshatósági jogköröket vette el, majd 2022 augusztusában a településképbe illeszkedés elbírálásának jogkörét is megvonta az önkormányzatoktól. 

Mol-torony esete

A kerületi építési szabályzat (KÉSZ) betartatása maradt Újbuda számára az utolsó eszköz, illetve figyelmeztető lehetőségként a változtatási tilalom elrendelése az adott területre. “Rozsdaövezeti kiemelés, vagy kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánítás esetén viszont még ezek az eszközök sem alkalmazhatók. Erre a legjobb példa a Mol-torony esete. Ilyen magas épület felhúzását nem engedte volna meg a KÉSZ, mégis megépült.” – mondta a polgármester.

4 milliárdos befizetés

László Imre folytatta az elvonások listáját: “elvették a gépjárműadó még önkormányzatoknál maradó 40 százalékát, a kötelezően befizetendő szolidaritási hozzájárulás is folyamatosan nőtt, míg 2019-ben 440 millió forintot kellett fizetnünk, 2023-ban már 3,1 milliárdot és az összeg jövőre 4 milliárd forintra emelkedik” – tette hozzá László Imre.

Déli Körvasút megfúrása

Többször írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Vitézy Dávid, az Orbán-kormány korábbi közlekedésért felelős államtitkára nagyon támogatta a Déli Körvasút építését, amely szerinte jelentősen javítaná az agglomerációs és az országos vasúti közlekedést is. A projektet elsőként a 11. kerület kezdte el fúrni, bíróságra is mentek, hogy megakadályozzák a körvasút kerületen áthaladó részének építését. Erről is kérdezték a polgármestert. 

Aránytalan károkozás

“Az a vád érte a kerületünket, hogy a Déli-körvasút környezetvédelmi engedélyének megtámadásával akadályozzuk a vasúti személyforgalom fejlesztését. Ez természetesen nem igaz, több tervet is letettünk az asztalra, elküldtünk az illetékes hivatalokba, amelyek segítségével megvalósítható lett volna a fejlesztés, anélkül, hogy akár a lakók, akár a zöldterület aránytalan kárt szenvedett volna el. Legutóbb decemberben küldtünk ilyen terveket, amikor a helyszínen tájékozódott Lázár János miniszter. Az akkor általa kért és általunk elküldött anyagokra nem kaptunk választ.” – mondta László Imre, majd így folytatta:

10 percenként egy tehervonat

“A prognózisok szerint egy év alatt ezen a vonalon 51 ezer tehervonat is áthalad majd, azaz 10 percenként egy. Vajon mit tettek az elmúlt 10 évben a V0, azaz Budapest határán kívüli Dunán átívelő vasúti kapcsolat kiépítéséért? Miért egy sűrűn lakott városi területen kell átvinni a teher-tranzitforgalmat? Decemberben a helyszínen tájékozódott Lázár János miniszter, de az akkor kért és általunk beküldött anyagokra azóta sem kaptunk választ. Azóta annyi történt, hogy honvédelmi érdekből kiemelt állami beruházássá minősítették, így megszűnt minden lehetőség a helyi érdekek érvényesítésére.” – tette hozzá a polgármester.

Pénz kellett

László Imre elmesélte azt is, hogy a fideszes Fürjes Balázzsal jó volt a munkakapcsolata, egyszer még lobbizott is a fideszes volt kormánybiztos azért, hogy az ellenzéki Újbuda állami pénzt kapjon. “A gyermekegészségügyi központ létrehozása egy 1 milliárd 700 milliós keretből indult, amiből 500 millió volt az önkormányzat önrésze, 1,2 milliárdot a kormány adott hozzá az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében. 

Fürjes Balázs segített

Ez a pénz azonban hamar elfogyott, mi pedig a kormányzati részt meghitelezve voltunk kénytelenek folytatni az építést. Rónai Egon műsorában aztán a széles nyilvánosság értésére adtam, hogy ki fogjuk plakátolni, hogy a kormány ígérete ellenére sem támogatja a gyermekek egészségügyi ellátását a kerületben. A másnapi vendég Fürjes Balázs volt az ATV-ben, akit ezzel az esettel szembesített a műsorvezető. Becsületére legyen mondva, hogy miután kijött a stúdióból felhívott engem, tájékozódott, majd egy hét türelmet kért. Hét nap múlva a számlánkon volt a hiányzó pénz.” – mesélte László Imre.

Újraindul László Imre

A DK-s politikus azt is elmondta, hogy újraindul a jövő évi választáson. Egészségesnek érzi magát, van támogatottsága, jól együtt tud működni a pártokkal. Egy friss közvéleménykutatás szerint a választók többsége elégedett vele, de nem ülhet a babérjain, mert a fideszes polgármester-jelölt már a nyakán van és bele kell húznia. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: László Imre, Újbuda polgármestere – Forrás: Facebook/BPK-montázs