A boltosok szerint az egyik legnagyobb hátránya, hogy a kiskereskedőket érinti, ugyanis a hipermarketek el több ezer termékben osztják el a hatósági ár okozta veszteséget.

Szeretnék kivezetni

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség – hangzott el az ATV híradójában. Az árstop okozta nyomás miatt december harmincadikán végleg bezárt az élelmiszerbolt az egyik 19. kerületi áruházban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nehéz lett a boltosoknak

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkár szerint az üzlet a magyar kereskedők egyik zászlóshajója volt. Az intézkedés alá eső termékeket 2021. október 15-ei árakon kell tartaniuk a boltoknak ami mostanra különösen nehézzé vált.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

  Plusz terhek

  A háború, az aszály és az energiaárak emelkedése komoly plusz terheket jelentenek a kereskedőknek. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség ezért az árstop azonnali megszüntetését szorgalmazza.

  Ki kell vezetni a legrövidebb időn belül

  „Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség. Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki” – fogalmazott a főtitkár.

  Nagy igény van

  Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója azt mondta, a kereskedőknek nagy terhet jelent az ársapka, ugyanis a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbözetet nekik kell finanszírozniuk. Ráadásul a rögzített árú termékekre továbbra is nagy az igény.

  Mind többen viszik a hatósági áras termékeket

  „Ez a fajta termékigény növekmény folyamatosan emelkedik. Még az árstop bevezetésének az elején nem is volt olyan nagy mértékű ez a nyomás, de ahogy gyakorlatilag telnek-múlnak a hónapok, egyre nagyobb az igénytöbblet. Ahogy említettem ez teljesen érthető, hiszen ezeknek az árucikkeknek a fogyasztói ára rögzített elég régóta” – magyarázta.

  A kisboltosoknak a legnehezebb

  Fodor Attila úgy véli, főként a vidéken működő kis és családi vállalkozások vannak a legnehezebb helyzetben. A nagy üzletláncok ugyanis a több ezer termékükön szét tudják osztani az árstop okozta veszteséget, a kisboltoknak viszont nincs ilyen lehetőségük.

  Akér négyezer kisbolt is bezárhatott

  A híradónak nyilatkozó közgazdász több ezerre teszi azon üzletek számát, amelyek 2022-ben az árstop áldozatává válhattak. „A tavalyi első félévben több, mint kettőezer kiskereskedelmi bolt zárt be, a második félévben minden bizonnyal folytatódott ez a kedvezőtlen tendencia, tehát tavaly akár több, mint négyezer kisbolt is bezárhatott” – magyarázta Hornyák József, a Portfolio makroelemzője.

  Horror-infláció várható idén

  Hornyák József azt is mondta: idén sem várható kedvező változás ebben a tendenciában, ugyanis 2023-ban a szakértők az eddiginél is magasabb inflációt jósolnak. Ez a Magyar Nemzeti Bank becslése szerint akár elérheti a harminc százalékot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

  A csatorna összeállítása itt tekinthető meg