Október 22-én nyomtalanul eltűnt Kabai Lóránt. Bár az ismert költőt napokon át keresték, végül kedd reggel családja megerősítette, hogy tragikus körülmények között elhunyt. Lakását nyitva hagyta, semmit nem vitt magával. Barátai szerint egzisztenciális és magánéleti gondokkal küzdött és magányos élte mindennapjait.

Meghalt Kabai Lóránt

Néhány napja írtunk róla, hogy eltűnt Kabai Lóránt, író. Testvére hétfőn még reménykedett abban, hogy épségben hazatalál, de kedd reggel jött a szomorú hír. Megtalálták, Szabó Lőrinc-díjas költő, író vizuális művészt, de már csak a halálhírét közölte a család. “Tragikus körülmények között, életének 45. évében…” – írták testvérei a hivatalos közleményben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem félt a haláltól

Október 18-án ennyit írt ki: „Nem félek a haláltól. Az a jó benne, hogy semmit sem érzek belőle. Olyan, mint a hülyeség. Csak másoknak fáj.”

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Nyitva volt a lakása

Négy nappal később már keresték a testvérei: öccse nyitva találta a lakását, az asztalon ott voltak iratai, pénze, összecsomagolt bőröndje. Október 22-én Pozsonyba ment volna, de nemhogy nem érkezett meg, el sem indult oda.

Angyalföldön látták utoljára

A szomszédai péntek délután még látták, telefonját a rendőrség szerint aznap este, félórányira a lakásától, az angyalföldi Szabolcs utcában még használta. Aztán snitt. Egészen máig. Halálhíre nemcsak a hazai kortárs művészeti világnak, de Terézvárosnak is hatalmas veszteség.

Terézvárosban élt

„Kabai Lóránt az utóbbi 16 évben meghatározó alakja volt Terézvárosnak. Miután 2006-ban Miskolcról Budapestre költözött, itt, a 6. kerületben talált otthonra – először a Hunyadi téren, később az Izabella utcában. Ismerte a kerület összes valamirevaló kocsmáját és őt is ismerte, sőt szerette mindenki, aki ilyesféle helyeken megfordult. Két éve, amikor a Terézváros Magazin interjút készített vele, épp csaposként dolgozott az egyikben” – így emlékeznek rá Terézváros Facebook oldalán.

Nem volt jó passzban

Majd így folytatják a bejegyzést: „Évekig nem volt túl jó passzban, vállaltan húzódott háttérbe addig otthonos terepéről, a kortárs irodalmi és képzőművészeti szcénából. Még szerelemgyereke, a Műút című folyóirat szerkesztéséről, és ezzel az általa folytatott tehetséggondozásról is lemondott”.

Kilőtte volna magát

 „Ha meg tudnám oldani, akkor kilőném magam a Plutóra, mert a komplexusaimnak tökéletesen megfelelne egy olyan nem bolygó bolygó.” – mondta magáról abban az időszakban.

Aranyköpéseket osztott meg

Kocsmai élményeit, az ott hallott aranyköpéseket Facebook-oldalán osztotta meg rendszeresen #most_hallottam_a_kocsmában címszó alatt. „Kívánjuk neki, hogy nyughatatlan lelke nyugodjék békében, de azért senki ne lepődjön meg, ha a Király vagy az Izabella utcán szembe jönni vél– “egy szomorú szemű, titokzatos, szakállas alakot, ahogy elgondolkodva szívja a cigarettáját.” – így búcsúznak tőle Terézváros Facebook oldalán.

Megszólalt a barát

„El kell mondanom, hogy néhány órával eltűnése előtt beszélgettem Lórival, akinek még a kétezres évek elején szerkesztője voltam, s akivel többször folytattunk az évek során baráti beszélgetéseket” – írja Facebook oldalán Parászka Boróka.

Egyedül volt

„Követtem a sorsát az elmúlt években, tudtam, hogy súlyos egzisztenciális és lelki gondokkal küzd – mint szinte mindenki a magyar kulturális életben”. Egykori szerkesztője szerint Kabai Lóránt magányos volt, hiába volt szerető családja és erős kötődése a testvéreihez, nagyon egyedül érezte magát a világban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kabai Lóránt – Forrás: Facebook