A köztársasági elnök aláírta az új ukrán budapesti nagykövet, Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát – derült ki a Sándor-palotához közel álló diplomáciai forrásból. A dokumentum március óta parkolópályán volt.

Parkolópályára tette

Novák Katalin köztársasági elnök – némiképp eltérve a gyakorlattól – március óta parkolópályára tette Sándor Fegyir nagyköveti befogadónyilatkozatát. Legutóbb Ungár Péter, az LMP társelnök-frakcióvezetője érdeklődött írásban arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak van-e tudomása az új ukrán nagykövet várakoztatásáról. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tájékoztatást kértek

Az ellenzéki politikus egyúttal arra kérte Szijjártó Pétert, hogy amennyiben kérdésére igen a válasz, akkor szeretne tájékoztatást kapni ennek okairól, a tárca álláspontjáról, valamint arról, terveznek-e az ügyben lépéseket tenni – írta a nepszava.hu.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Folyamatban van”

A miniszter helyett a tárca külügyi államtitkára reagált, aki mindössze egy mondatban letudta a válaszadást. „Az Ukrajna által előterjesztett agrément-kérelem értékelése folyamatban van” – írta Magyar Levente.

Nem kommentálták

Novák Katalin hivatala korábban mindössze annyit közölt az ügyben a hvg.hu érdeklődésére, hogy „a diplomácia szabályainak megfelelően külföldi nagykövetek jóváhagyásával kapcsolatos kérdéseket a Sándor-palota nem kommentál”.

A frontvonalon harcol

Fegyir Sándor az Ungvári Nemzeti Egyetem egyetemi tanárként dolgozik és közben a frontvonalon harcol az ukrán területek felszabadításáért. Korábban azzal vált ismertté, hogy diákjainak a frontvonalról tartott órákat.

Előadás a lövészárokból

Orbánnal szeretne beszélni

Mint korábban a hvg360-nak elmondta, amennyiben megkapja kinevezését, akkor elinvitálná Orbán Viktort egy székesfehérvári városnézésre, mivel szerinte sok mondanivalójuk lenne egymásnak.

Egy fideszes kormánybiztos szerint nem magyar ember

Gyopáros Alpár, a Fidesz országgyűlési képviselője, Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt írta a Facebookon: „Nagyon sajnálom, de nem tudom elolvasni a cirill betűket… Hogy hívják ezt az embert?” Egy kommentelő a segítségére sietett, és leírta latin betűkkel a kormánybiztosnak Ukrajna magyarországi nagykövetének a nevét, amire Gyopáros azt válaszolta: Köszönöm! Máshol mást olvastam. Ezek szerint nem magyar az ember. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fegyir Sándor a frontvonalon. Fotó: Twitter