Több kerület közt is jelentős szórások vannak, miközben nem tudni, milyen feltételek mentén döntött a kormány a támogatások odaítéléséről.

Kimaradtak

„Kell lennie egy második körnek és abban a fővárosi önkormányzat is benne lesz” – válaszolta meglepően töretlen optimizmussal Kiss Ambrus pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes a Népszavának, miután a kormány 44 milliárd forintos önkormányzati energiakompenzációs csomagjából egyetlen fillér se jutott Budapestnek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Eszik az energiát

„Természetesen minden önkormányzatnak, így a kerületeknek és a vidéki városoknak is szükségük van állami támogatásra az elszálló energiaárak miatt megugró önkormányzati kiadások fedezetéhez. De a kompenzációból a három legnagyobb energiafaló közszolgáltatást, a közösségi közlekedést, a közvilágítást és az ivóvíz szolgáltatást működtető Budapest egyszerűen nem hagyható ki” – vélekedett Kiss Ambrus.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ígéretet kaptak

Már csak azért sem, mert szerinte akik tárgyaltak a kormány képviselőivel – Balla György miniszteri biztossal vagy Láng Zsolt kormánybiztossal -, azok mind ígéretet kaptak a támogatásra, ha teljesítik az önkormányzatoktól elvárt takarékoskodást.

Mindent teljesítettek

Márpedig a fővárosi önkormányzat már akkor ennek szükségességéről beszélt, amikor az Orbán-kormány prominensei még viccelődtek ezen. Az elsők között készítették el a mindenki által olvasható energiamegtakarítási tervüket, amelyből az első intézkedéscsomag végrehajtását már meg is kezdték. Így a főváros minden kormány által szabott feltételt teljesített.

Hallgatnak

A Miniszterelnökségtől egyébként sem a rendelet kihirdetése előtt, sem azóta nem kapott a városvezetés semmiféle üzenetet, tájékoztatást. Mint arról beszámoltunk: a kormány 44 milliárd forintot osztott szét az elszálló energiaárak állami kompenzációjaként a 10 ezer lakos feletti települések közül 138 városi és 17 kerületi önkormányzatnak.

Tárgyaltak, aki elfogadta a meghívást

A hétfő esti kormányrendelet indoklása szerint a támogatási összegek odaítélésénél az önkormányzatok egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességét és az energiatakarékossági tervüket is figyelembe vették. A Miniszterelnökség szerint mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta a meghívásukat.

Érdekes eltérések

Mindez azonban nem ad teljes körű magyarázatot arra, hogy Budapesten a közel azonos lakosságszámmal – 25 ezer fő – és elég hasonló adóerő-képességgel rendelkező két fővárosi kerület közül Budavár önkormányzata miért kapott 88,5 milliót, míg Belváros-Lipótváros félmilliárd forintot, miközben a 37 ezres Terézvárosnak 76,7 millióval kell beérnie.

Rejtély, ki miért kapott annyit

Egyébként is nagy a szórás. A fővárosi skála másik végén lévő 72 ezer fős Csepel a 6. kerületi összeg tízszeresét kapta. Ez azért is meglepő, mert a fideszes polgármestert egyre hevesebben támadja az állami rezsibiztos Németh Szilárd. Még ennél is nehezebben indokolható, hogy miért maradt ki a pénzosztásból a legnépesebb kerületek közé számító 3., 4., 9.,11., 15. és 18 kerület. A legtöbb lakost számláló hat fővárosi kerületből így csak a szocialista vezetésű Angyalföldnek és Zuglónak jutott az állami támogatásból.

A 4. kerület is állítólag mindent teljesített

„Az újpesti emberek ellen döntött a kormány, amikor kihagyta a kerületet az energiakompenzációból” – válaszolta a Népszava kérdésére Déri Tibor IV. kerületi polgármester, aki szerint minden elvárásnak megfeleltek. Újpest elkészítette és a kért határidőre el is küldte az energiamenedzsment tervét, amely a különféle takarékossági intézkedések mellett energiahatékonyságot növelő beruházások indítását is tartalmazta.

Együtt akartak tárgyalni

Mint mondta: az egyeztetésen is részt vettek volna, csupán annyi kérésük volt, hogy ezt együtt tehessék meg. Másrészt tudni szerették volna, hogy a kormány mi alapján dönt a támogatás összegéről, mennyi szerepet játszik ebben a lakosságszám, valamint az energiafogyasztás és költségadatok.

Megugró költségek

Az év utolsó három hónapjában csupán a távhőszámla 500 millióval nőtt a kerületben, míg az energiaköltség 1,2-1,4 milliárd forinttal emelkedett a tervezethez képest. Ennek akkor is legfeljebb a harmadára nyújtana fedezetet az állami kompenzáció, ha megkapnák

Csókolják a morzsákat dobáló kezeket

Nem igazán döbbent meg a mellőzésen Kiss László, Óbuda polgármestere, mivel ez a rendelet szerinte egyenesen következik az elmúlt évek kormányzati gyakorlatából. Mint közleményében fogalmazott: az, hogy vannak ellenzéki kerületek, amelyek kaptak támogatást egyszerűen arról szól, hogy megossza a budapesti polgármestereket. Az viszont erősen meglepte, hogy szép számmal vannak közöttük olyanok, akik „megcsókolják a morzsákat dobáló kezet”.

(Kiemelt képünk illusztráció, MTI/Máthé Zoltán.)