Most hétvégén lezárják Ferencváros belső részét az autóforgalom elől. Nagy területen csak a gyalogosok és a bringások közlekedhetnek. Az ötletnek nagyon örül a helyi ellenzéki polgármester és a kormány embere: Vitézy Dávid is.

„Szeretnénk egészségesebb, nyugodtabb életet Budapest belvárosi részein is. Átadjuk a gyalogosoknak, bicikliseknek Belső-Ferencvárost a pünkösdi hétvégén. Gyertek sétálni, fagyizni, kikapcsolódni hozzánk, programokkal is készülünk! Nem kell majd állandóan fogni a gyerek kezét” – írja Ferencváros ellenzéki polgármestere, Baranyi Krisztina

A pünkösdi hosszú hétvégén a térképen látható részt zárják le. Nem gyalogos vagy nem biciklis közlekedők 8-tól 20 óráig csak az érintett környékre kiállított lakcímkártyával hajthatnak be, kivéve szombaton. Akkor a Vásárcsarnok forgalma miatt a Közraktár utca felől a Pipa utca felé 15 óráig nyitott marad a terület.

Rendezvényeket a veszélyhelyzet miatt nem tartanak, viszont a karantén koncertek mintájára szombattól hétfőig biztonságos kulturális és gyerekprogramokra számíthatnak az arra járók.

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója nem sokkal ezelőtt azt írta a közösségi oldalán, hogy ígéretes kezdeményezésnek tartja Baranyi Krisztina polgármester részéről, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén lezárják a városrész központját az autók elől és átadják ennek a sűrűn lakott kerületrésznek utcáit a gyalogosoknak.

Mint írja: „A forgalmi rend ilyen időszakos, kísérletező jellegű átalakítása szerintem jó irány, hiszen a helyben élők megismerhetik, megérthetik az autóforgalom csillapítása által nyújtott lehetőségeket és ténylegesen a tapasztalatok alapján születhet döntés az állandósított intézkedésekről.

Ilyen esetekben több értelme van ennek, mint egy elvont jövőbeni állapotról szóló online konzultációnak, ahol sokszor csak a változástól való félelem által fűtött tiltakozás jelenik meg rendszerint. Számos más budapesti területen, akár fővárosi szinten is követendő példa lenne ez.” – írja Vitézy Dávid.