Január elsejétől már nem kell magunknál tartani a forgalmit és a jogosítványt autóvezetés közben, ha azok érvényesek és szerepelnek a hatósági nyilvántartásokban. Ha azonban baleset szereplői vagyunk, továbbra is meg kell adnunk a kárrendezéshez szükséges adatokat.

Elektronikusan ellenőrzik

Január 1-től többé nem szükséges, hogy autóvezetésnél mindig magunkkal hordjuk jogosítványunkat és a gépjárművünk forgalmiját. Ha ugyanis ezek érvényesek és szerepelnek a hazai nyilvántartásokban, akkor ezt a rendőrség a helyszínen, elektronikusan tudja ellenőrizni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Baleset esetén

Mi van azonban akkor, ha egy rendőri intézkedést nem igénylő közúti közlekedési baleset részeseivé válunk? A kérdés abban az esetben merülhet fel, amikor nem történik személyi sérülés (mivel akkor kötelező rendőrt hívni) és az érintettek nem tartják szükségesnek a rendőrség értesítését.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kellenek az adatok

A mostani jogszabály-módosítás nem változtat azon a törvényi rendelkezésen, hogy az autóbalesetben érintettek a helyszínen kötelesek átadni egymásnak az érintett személyek, gépjárművek és a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés azonosításához szükséges adatokat.

Elég a rendszám

A kártérítési eljárás lefolytatásához jellemzően elegendő a káreseménnyel érintett jármű rendszámának megadása, mivel ez alapján mind a jármű, mind annak üzembentartójának biztosítója beazonosítható.

Jogosítványt igazolni kell

A kárbejelentésnek és a kártérítésnek ugyan nem elengedhetetlen feltétele, hogy a balesetben részes gépjárművezetők vezetési jogosultságukat a helyszínén igazolják, azonban a jogosítvány esetleges hiánya vagy érvénytelensége a biztosító visszkeresetét okozhatja.

Rendőr igazolhatja

Az érvényes vezetői engedély megléte a casco biztosítások döntő többségében feltétele is a kártérítésnek. A biztosítók ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy amennyiben egy baleset során a károkozó vagy a károsult mégsem tudja a szükséges adatokat megadni, úgy a felek eldönthetik: hívjanak-e rendőrt annak érdekében, hogy valós adatok kerüljenek a kárbejelentőre. Így a kárrendezési eljárás nem húzódik el indokolatlanul hosszan.

Felelősség kérdése

A törvények értelmében a feleknek meg kell adniuk a baleset lényeges körülményeire vonatkozó információkat is, amelyek alapján a balesethez vezető folyamat megállapítható. A hatóság álláspontja szerint önmagában még nem indokolja a rendőrség értesítését, ha valamelyik fél nem nyilatkozik a felelősség tekintetében.

Nyilatkozni kell

A tapasztalatok szerint a balesetben résztvevők sok esetben nyilatkoznak is a felelősség kérdésében, és a biztosítók egyéni kárbejelentő nyomtatványai általában tartalmazzák a felelősségre vonatkozó konkrét kérdést is – írja a Blikk. A mind népszerűbb biztosítói ingyenes online alkalmazásnak, az E-kárbejelentőnek – amely segítséget nyújt a szükséges információk, körülmények rögzítésében is – ugyancsak része a felelősség kérdésében történő nyilatkozat. Itt lehetőség van az osztott felelősség rögzítésére is: „Mindkét járművezető felelős”, illetve a „Nem sikerült megegyezni a felelősségben” jelöléssel.

Online automatikus

A kártérítési eljárás eredményeként beszerzett, majd az abból levonható következtetésként a baleset bekövetkezéséért való felelősség megállapítása azután már a biztosító feladata. A károsult a káreseményt – annak bekövetkeztétől, illetve a tudomásszerzéstől számított – 30 napon belül köteles bejelenteni a biztosítónak. Az E-kárbejelentő használata esetén ez automatikusan megtörténik.

Meg kell várni a rendőrt

Abban az esetben, ha a rendőrség értesítése nem kötelező (azaz nem történt személyi sérülés vagy halál), de valamelyik érdekelt a baleset miatt rendőri intézkedést akar, és a rendőrséget haladéktalanul értesíti, úgy a balesettel érintett járművek vezetőinek a rendőri intézkedést meg kell várniuk. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: baleset