Példátlan esemény történt kedden Budapest 23. kerületében: végrehajtók és rendőrök jelentek meg a soroksári Qualitas Gimnáziumnál, kiürítették az épületet, a diákokat és a dolgozókat pedig hazaküldték. Az intézmény igazgatója is megszólalt az ügyben és kijelentette, hogy vitatja a végrehajtás jogosságát. „Nem képzeltem, hogy Magyarországon ilyen megtörténhet” – mondta Ott Ferenc, aki szerint nem követett el azzal hibát, hogy előzetesen nem értesítette a szülőket erről a helyzetről.

Ezt mondta a végrehajtó

A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról, hogy példátlan esemény történt egy soroksári oktatási intézményben. Egy bírósági végrehajtó megafonba beszélve arról tájékoztatta a tanulókat, hogy az alapítványi fenntartású iskola épületét tavaly októberben elárverezte, az árverés jogerőre emelkedett és a bíróság minden jogorvoslatot jogerősen elbírált. Elmondása szerint az ügyről tudomása volt az iskola és az intézményt fenntartó alapítvány igazgatójának, valamint az iskolatitkárnak is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új tulajdonos

Az árverésre a végrehajtó közlése szerint azért került sor, mert az épület építését nem fizették ki, így annak keddtől hivatalosan is új tulajdonosa van.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Mindenki menjen haza

„Nem tudom, kit értesítettek, és kit nem, én most értesítek róla mindenkit, hogy ezt az ingatlant a mai napon mindenkinek el kell hagyni” – mondta a végrehajtó, majd felszólított mindenkit, hogy a személyes ingóságokat úgy szedjék össze, hogy az épületbe „tanulás vagy oktatás céljából visszajönni” nem fognak tudni többet. A gimnáziumban egyelőre online oktatásra állnak át – írja a hvg.hu.

Rendőrökkel a diákokkal szemben

„Iskolánk diákjai és tanárai megdöbbenéssel szembesültek a végrehajtó megjelenésén, különösen annak fényében, hogy rendőrségi közreműködéssel kívánják a diákokat a tanórákról utcára rakni. A végrehajtói eljárással szemben végrehajtási kifogást nyújtottunk be, valamint a Kormányzat segítségét is kértük” – írta az iskola a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Veszélyben az iskola

Az intézmény létét egy évek óta tartó végrehajtási eljárás veszélyezteti, mely két gazdasági társaság közötti elszámolási vitából indult. A végrehajtó a Gimnázium épületét árverezte el, annak ellenére, hogy a megindult végrehajtási eljárás adósa a Gimnázium épületének korábbi tulajdonosa volt. Az iskola közleménye szerint a végrehajtó figyelmen kívül hagyta, hogy a Gimnázium épülete 10 éve a fenntartójának kizárólagos tulajdonában lévő ingatlan, sőt az ingatlanon a Gimnázium javára fennálló haszonélvezeti jogot is töröltetni kívánja.

Az egyetlen középiskola

A Qualitas Gimnázium Budapest 23. kerületének egyetlen középiskolája, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Partneriskola Programjában részt vevő partneriskola is. A Belügyminisztérium és jogelődjei kiemelten támogatták és támogatják több, mint 12 éve az iskolát.

„Nem akartam farkast kiáltani”

„Nem akartam farkast kiáltani” – ezt mondta az RTL Híradójának Ott Ferenc, a soroksári Qualitas Gimnázium igazgatója, miután bezárták az alapítványi iskola által használt épületet.

Vitatja a végrehajtás jogosságát

Az igazgató vitatja a végrehajtás jogosságát. Állítása szerint már augusztus 29-én próbálkozott az iskola bezárásával a végrehajtó, de akkor a bíróság elhalasztotta a kilakoltatást. Azt mondta, most is ebben bízott, ezért nem szólt előre a szülőknek. „Nem képzeltem, hogy Magyarországon ilyen megtörténhet” – mondta Ott Ferenc, aki szerint nem követett el azzal hibát, hogy korábban nem értesítette a szülőket erről a helyzetről.

Mindenkit értesíteni kellett volna

A Belügyminisztérium szerint viszont a fenntartónak „kutya kötelessége lett volna tanulókat, a szülőket, a nevelőket, a gondviselőket, a pedagógusokat értesítenie”. Azt is írták: ha a gimnázium nem tudja biztosítani a diákok elhelyezését, akkor az illetékes kormányhivatalnak vissza kell vonnia a gimnázium működési engedélyét, és gondoskodnia kell a tanköteles korú tanulók más intézményekben történő elhelyezéséről. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Qualitas Gimnázium – forrás: az iskola oldala