Ne a durrogtatások visszhangjától legyen hangos a szilveszter éjjele Leányfalun – többek közt ezt kéri a helyiektől a polgármester. Adorján András bejegyzésében arról ír, hogy az állatokat és a családokat is nagyon zavarják a pirotechnikai eszközök használata. A polgármester azt javasolja, hogy a tűzijátékokra szánt pénzt inkább a házaik díszítésére költsék Leányfalu lakói.

Ezt kéri a polgármester

„A tavalyi évhez hasonlóan idén is azt kérjük Önöktől, hogy a szilveszteri ünneplés során a pirotechnikai eszközök (tűzijátékok, rakéták, stb.) használatát mellőzzük!” -így kezdi bejegyzését Leányfalu polgármestere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tilos a petárda

„Petárda használata egész évben, így szilveszterkor is tilos! Sajnos a pirotechnikai eszközök miatt évről évre egyre zajosabb Leányfalu az év utolsó napjaiban” – írja Adorján András.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A hegyoldalon még nagyobb a hangzavar

A polgármester azt írja, hogy szilveszter éjjelén pedig már-már riasztó méreteket ölt a tűzijátékok használata Leányfalun.  A robbanások hangjai visszaverődve a hegyoldalakról még erősebben hallatszódnak.

Zavarja a családokat

A polgármester szerint a településen a hajnalig tartó durrogtatások sok család életét zavarják, felriasztják a kisgyermekeket, a korábban nyugovóra térőket.

Elmenekülnek a kutyák

A robbanások hangja az állatokban rémületet és menekülési kényszert vált ki. Nagyon sok kutya és macska napokig kóborol, mire hazatalál és vannak, amelyeket sosem látnak viszont gazdái.

 Egészségkárosító hatása is van

A kertjeinkben telelő madarak és az erdeinkben élő állatok megvadulva próbálnak menedéket keresni. A tűzijátékok környezetromboló és légszennyező hatásai ilyen koncentrátumban pedig már egészségkárosító következménnyel is járhatnak.

Inkább díszekre költsék

„Javasoljuk, hogy azt az összeget, melyet a családok szilveszteri tűzijátékokra költenének, inkább házaik, kertjeik díszítésére költsék. Ez mindenki számára örömet jelentene: az itt élőknek, az átutazóknak és vendégségbe érkező távoli rokonoknak is és nemcsak rövid percekre” – írja Leányfalu polgármestere.

Ne a durrogtatástól legyen hangos

Majd így járja bejegyzését”: Kérjük, hogy az újév köszöntése Leányfalun ne a durrogtatások és robbanások visszhangjától legyen hangos!”

Dunakeszin készülnek az állatvédők

Külön ügyeletet tartanak Dunakeszin, Fóton és Gödön a helyi állatvédők. Azt írják: egyedüli megoldás szilveszterkor, hogy a kutyát beengedjük a lakásba és vele maradunk. Mindenesetre megadnak egy számot, amelyen 0-24 órában hívhatod őket, ha megriadt, kóbor kutyát látsz. Részletek és a szám a Dunakeszi Postban.

Lehet árusítani a pirotechnikai eszközöket

Nemrég írtunk arról, hogy idén szilveszterkor teljes mértékben szabadon lehet majd értékesíteni és felhasználni pirotechnikai eszközöket. Tavaly a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezés részeként, a kormány döntése nyomán elmaradt az év végi szezon. 

4 napi engedélyezett az árusítás

„A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken, jellemzően plázák, vagy nagy üzletek parkolóiban felállított konténerekben. Ez több mint hatszáz konténert jelent. Ezeket a rendőrség és a katasztrófavédelem is folyamatosan ellenőrzi” – mondta a Világgazdaságnak Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Kiemelt kép: illusztráció