A tűzifa beszerzésének időpontja kiemelkedően fontos a gazdaságos fűtés érdekében. Olyannyira fontos, hogy a NÉBIH is foglalkozott a témával. A Tűzifát csak okosan! című kiadványában igyekszik segíteni a fogyasztóknak a vásárlásban és a helyes tárolásban. A tájékoztató mindjárt azzal kezdődik, hogy lehetőség szerint a tűzifát már tavasszal vagy nyár elején vásároljuk meg, és már a következő évi mennyiséget is rendeljük meg. Meglepő módon ennek az oka nem az, hogy a tűzifa ára felmegy a fűtési szezon kezdetén.

A valódi ok,, hogy a tűzifának száradásra és megfelelő tárolásra van szüksége. Az időben megvásárolt faanyagnak van ideje elérni a hatékony fűtéshez optimális nedvességtartalmat. Mivel minden 10% extra víztartalom a fűtőérték 9%-os csökkenésével jár, ezért érthető, hogy kiemelkedően fontos, hogy ne frissen vágott fát vásároljunk  télire. Az ideális nedvességtartalom 20% alatt van, a frissen vágott fáé ezzel szemben 40-50% között mozog.

Könnyedén ki lehet számolni, hogy mennyivel károsítjuk meg magunkat, ha nem légszáraz tűzifát szerzünk be így ősszel, hanem frissen vágott fát rendelünk. Sajnos a helyzetet tovább rontja, hogy a nedves tűzifa égetésekor nagyságrendekkel több korom és füst (egészségkárosító szállópor) képződik, ami rendkívül környezetszennyező és káros az emberi légzőrendszerre nézve is. Továbbá a kéményt és a fűtőberendezést is károsítja.

Mi a teendő, ha nem vásárolta még meg a tűzifát?

Sokszor fordul elő, hogy húzzuk-halasztjuk a tűzifa megrendelését és hirtelen azt vesszük észre, hogy itt az ősz. Hirtelen lehűlt annyira a levegő, hogy már be kell gyújtani a kazánba. Mit tehetünk ilyen helyzetben?

Ebben az esetben javasolt olyan megbízható kereskedőt választani, aki nagy telephellyel rendelkezik és előre felaprított tűzifát képes tárolni és értékesíteni. A nagy telephely tud a biztosíték lenne arra, hogy kellő mennyiségű tűzifát dolgoztak fel már a nyár folyamán és volt ideje  és helye száradni. Így nekünk már egyrészt nem kell időt és energiát szánni a fa felhasogatására, de több hónap száradási időt nyertünk meg ezáltal.

Azt is fontolja meg honnan vásárol!

Mindenképpen érdemes megfontolni, hogy honnan vásárolunk tűzifát, hogy ne essünk áldozatul sem csalásnak, sem bűncselekménynek. Utóbbi eset akkor állhat fenn, ha lopott tűzifát vásárolunk.

Előbbi eset is továbbra is gyakran előfordul sajnos, hogy átverésnek leszünk az áldozatai. Nézzük meg, hogy melyek a leggyakoribb trükkök, amivel megtévesztik a vásárlókat.

Gyakori, hogy csalnak a tűzifa mennyiségével, ezért ne mázsára vásároljunk tűzifát. Egyrészt amikor kiszállítják teherautóval, akkor otthon nem tudjuk lemérni a platóról leborított fa súlyát, hogy valóban annyi-e, mint amennyit kifizettetnek velünk. Illetve fentebb említett nedvességtartalom is fontos, hiszen ha frissen vágott fa súlya 30-50%-kal is több tud lenni, mint a légszáraz tűzifa tömege.

Tisztességes kereskedő erdei köbméterben értékesíti a fát.

Ragaszkodjunk a számlához, hiszen csak ennek ellenében tudunk reklamálni, ha panaszunk lenne a minőség vagy mennyiség tekintetében.

Kizárólag fenntartható erdőgazdálkodásból származó tűzifát vásároljunk!

A már említett NÉBIH tájékoztató is felhívja a figyelmet, hogy  felelős erdőgazdálkodásból származó tűzifát vásároljunk, hiszen így óvjuk a környezetünket és nem követünk el bűncselekményt sem azzal, hogy lopott tűzifát vásárolunk. 

Mit is jelent az, hogy fenntartható erdőgazdálkodás? Mindig a kivágott fa mennyiségnek megfelelő új fa kerül ültetésre. Így az erdő mérete, benne lévő fa mennyisége, minősége  és fajta diverzitása szabályozzva van.

A BioNova Hungary Kft. több mint 10 éve foglalkozik a fenti kritériumoknak megfelelően tűzifa értékesítéssel bicskei telephelyén, ahol a tűzifa felaprított és kéregtől megtisztított úgynevezett konyhakész állapotban körhálós kiszerelésben 25 vagy 33 cm-es (választható) hasábokban kerül értékesítésre. Saját emelődarus teherautóval szállítanak ki tűzifát Budapest és Pest megye teljes területére. De Bicske 100 km-es körzetében bárhova, akár 1 raklaptól is vállalnak házhozszállítást. Legyen szó Budaörsről, Dunaharaszti, Esztergom, Piliscsaba, Dorog, Tatabánya.  Keresse Szmolka Gábort telephelyvezetőt a +36 30 611 1297 vagy látogasson el a https://fakupac.hu weboldalra.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb portálján, amely már Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide! Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének.