Bár törvény kötelezi rá, Érd polgármestere nem emeli meg saját fizetését. Az Országgyűlés nemrég döntött úgy, hogy a települési vezetők bérét 30 százalékkal meg kell emelni. Csőzik László szerinte azonban a különbözetet az önkormányzatoknak kellene kigazdálkodniuk, ez pedig jelenleg nem fér bele Érd költségvetésébe.

Nő a polgármesterek fizetése

A közelmúltban az Országgyűlés nagyjából 30 százalékkal megemelte a települési polgármesterek fizetését. A kulturális törvényjavaslat módosításával januártól minden településvezető illetménye emelkedni fog. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több mint 1 milliót kereshetnek

A fővárosi kerületvezetők és a megyei jogú városok polgármestereinek díjazása 1,3 millió forintra nőhet az eddigi szűk 1 millióról, míg a kisebb települések vezetőinek illetménye ezen összeg bizonyos százalékára nő a település lélekszámától függően.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Így emelkedik a bérük

Így egy több mint 30 ezres lélekszámú város polgármesterének díjazása az 1,3 millió forint 85 százaléka, vagyis 1,1 millió forint lesz, míg egy 500 fő alatti település vezetőjének juttatása az 1,3 millió forint 40 százaléka, vagyis 520 ezer forint.

Ki kell gazdálkodni az emelést

A kormánypárti többség azonban fedezetet nem tett az emelés mögé. Sok kistelepülésen vakarják a fejüket a vezetők, hogy miből gazdálkodják ki az összeget. Az 500 fősnél kisebb falvakban 300 ezerről 520 ezerre nő a fizetés, az 5 és 10 ezer közti lakosságú kisvárosokban 600 ezerről 845 ezerre, a 30 ezres nagyvárosokban 1,105 millió lenne a javadalmazás – írja a Jelen.hu.

Csőzik László nem ért egyet a törvénnyel

Érd polgármestere nem ért egyet a törvényben előírt fizetésemeléssel. Csőzik László kifogásolja, hogy a helyi adófizetőkre terhelné a Fidesz az évi több millió forintos pluszkiadást, ami nemcsak politikailag, morálisan is elfogadhatatlan számára – írta a helyben.hu-nak küldött nyilatkozatában.

Nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok

Csőzik László szerint az önkormányzatok, különösen az ellenzéki vezetésűek, rendkívül nehéz anyagi helyzetben vannak a koronavírus-járvány, a nyomában járó gazdasági válság és a kormányzati forráselvonások miatt. A központi elvonások Érdet az elmúlt két évben közel 3 milliárd forint értékben sújtották.

A pótlékokkal együtt sokkal nagyobb az emelés

Érd polgármestere szerint bár a törvényben 30 százalékos fizetésemelést határoztak meg, de ez valójában 50 százalék körüli, mert a költségtérítés és a nyelvvizsgapótlék a bér egy bizonyos százalékában van meghatározva, tehát ezek is emelkednének.

Az alpolgármesterek bérét is meg kell emelni

„Nem beszélve az alpolgármesteri fizetés növekedéséről, amely szintén százalékos arányban a polgármesteréhez mérten változna” – mondta Csőzik László.

Nem hajtják végre a törvényi kötelezettséget

Ezért úgy döntött a polgármester, hogy Érden, a fizetésemelésre vonatkozó törvényi előírást nem hajtják végre. Miután nem vitte be a törvényt a helyi szabályozásba átültető határozattervezetet az idei utolsó, december 16-i közgyűlés elé, januártól a hivatal sem az ő, sem az alpolgármesterek esetében nem fogja bérszámfejteni az emelt összeget.

Keményen fogalmazott

Nemrég az ATV reggeli műsorában ezzel kapcsolatban azt mondta: „Nem lenne bőr a képemen felvenni januártól ezt a pénzt”.

Másra kell a pénz

„Nem lehet ma arra költeni, miközben szorongatott helyzetünkben Érden minden fillérnek helye van,  hogy a város vezetőjének fizetése 30 százalékkal nagyobb legyen. Akár a törvénysértést is vállalom: nem viszem be a közgyűlés elé az ezt szentesítő helyi határozati javaslatot!” – mondta Csőzik László.

Szombathely polgármestere sem emelte meg saját fizetését

Érd polgármesterén kívül Szombathely vezetője sem emeli meg fizetését. Nemény András is elutasítja a fedezet nélküli emelést. Ha a kormányhivatal a törvényre hivatkozva mégis kikényszeríti a magasabb bért, akkor a különbözetet jótékonysági célra fogja fordítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Csőzik László