Nem lehet áttérni digitális oktatásra azokban az osztályokban, amelyben a diákok már kaphatnak oltást – többek közt erről is tájékoztatta az oktatási intézményeket az EMMI. A karantén- és kontaktkutatás szabályain is lazított a kormányzat.

Digitális oktatás

Nem térhetnek át digitális oktatásra azokban az osztályokban, ahol a diákok már kaphatnak oltást – így döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Népszava szerint ez lényegében azt jelenti, hogy megtiltották a felsőbb tagozatokban a digitális oktatást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem tudni, hogy vannak-e kivételek

A lap többször is kereste a minisztériumot, hogy megtudják, vannak-e kivételek a főszabály alól, azaz például bizonyos mértékű fertőzöttség felett lehetséges-e rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet elrendelni, de nem kaptak választ megkereséseikre.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Elrendelhető a karantén

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter ugyanakkor megerősítette, hogy hatodik osztály felett nincs tanügyi intézkedés. Járványügyi viszont lehetséges: ha egy vagy több diák megbetegszik, számukra a népegészségügyi hivatal elrendelhet karantént.

Új szabályok

Viszont a karantén- és a kontaktkutatás szabályain lazítottak. Az iskolák olyan intézkedési tervet kaptak kézhez, melyben az áll, hogy bárki (tanár, diák vagy más iskolai dolgozó), aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek, még akkor sem, ha például egy közvetlen családtagja betegszik meg. Tehát a karanténkötelezettség sem vonatkozik rá.

Szigorúbb szabályokra lenne szükség

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, nem érti, miért született ez a döntés. Szerinte nem enyhébb, hanem szigorúbb intézkedésekre lenne szükség, hiszen a 12 év alattiakat eleve nem lehet még oltatni, és a delta variáns az oltottak között is terjedhet.

225 ezer diákot oltottak be

Magyarországon eddig 225 ezer 12-17 év közötti diák vette fel az oltást, ami még mindig csak az érintett korosztály 38 százaléka.

Meghosszabbítják a vészhelyzetet

Közben kedden a kormány úgy döntött, hogy 2022. január 1-ig meghosszabbítja a vészhelyzetet Magyarországon. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint A törvény hatályának meghosszabbítására azért van szükség, mert a világjárvány továbbra is tart, a delta-vírusmutáns terjedése miatt egész Európában és Magyarországon is nő a fertőzöttek száma.

A védekezés miatt hosszabbítanak

A közleményben azt írják, a vészhelyzet meghosszabbítása továbbra is szükségessé teszi a járvány elleni védekezést és a gyors cselekvőképesség fenntartását.

Feloldják a korlátozásokat a vadászati kiállításon

Ezzel egyidőben a kormány arról is döntött, hogy a vadászati világkiállítás mentesül a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések alól.

Három hétig érvényes a feloldás

A módosítás értelmében a szeptember 25. és október 14. között megrendezendő „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás és a kapcsolódó rendezvények programjai járványügyi korlátozások és védettségi igazolvány nélkül látogathatók lesznek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balázs Attila